Акциони трилер „Праведник“ (The Equalizer) Ентонија Фуке са оскаровцем Дензелом Вашингтоном у главној улози, приказује се у нашем биоскопу од сутра, 10 октобра у 20:35 часова.

Двоструки добитник награде Оскара Дензел Вашингтон и Фука после пуних 13 година и „Дана обуке“ поновно удружују снаге у новом акционом филму, у којем Вашингтон глуми бившег припадника специјалних јединица који постаје борац за правду.

Вашингтон је за улогу корумпираног полицајца у „Дану обуке“, тада још непознатог Фукеа, добио Оскара.

У „Праведнику“ Вашингтон игра Роберта Мекала, бившег специјалца који је лажирао сопствену смрт како би остатак живота провео мирно радећи у трговини алатом и грађевинским материјалом, не уплићући се превише у туђе животе. Међутим, све се то мијења у тренутку када упозна Тери – малољетну проститутку на којој зарађују руски мафијаши.

equalizer-teddy-vs-robert

Како вријеме одмиче и како се сусреће са онима који немилосрдно и брутално нападају немоћне и слабије од себе, у њему се поново рађа жеља за правдом. Ако неко има проблем и ако је тај проблем за ту особу тешко савладив и ако се нема коме другоме да се обрати, Мекал ће доћи у помоћ… јер он је Праведник.

Ово је прича о модерном јунаку који ће покушати да помогне свима онима који не могу да се изборе сами за себе, а нанесена им је неправда.

„Праведник“ је иначе најбоље је оцењени филм с цензурисаном ознаком „Р“ у историји Сони-ја због чега је ова компанија већ одабрала сценаристу Ричарда Венка да напише наставак, а Вашингтон је изразио интересовање за исти.

Уз Вашингтона, у филму играју Клои Грејс Мерц, Мелиса Лео, Бил Пулман.

Занимљивост је и то да је Еминем са певачицом Сиом снимио песму „Guts Over Fear“, која се налази на званичном соундтрацку филма.

The-Equalizer

„Праведник“ (The Equalizer) се без много проблема нашао на првом мјесту у првој седмици свог приказивања, а са зарадом од 35 милиона долара. Провјерена комбинација режисера Ентонија Фуке и мегазвијезде Дензела Вашингтона (радили су заједно на култном „Training Day“) поновно је показала успјепшном, а с обзиром на оцјене гледалаца и критике, не ради се само о изврсним финансијским резултатима!

Наравно, главни је мамац за публику било име главног глумца, пошто Дензел има огромну базу вјерних обожалаца због којих мало који његов филм не успије у кинима. Очекује се да би филм до краја приказивања у САД-у требао без проблема превалити бројку од 100 милиона долара, а подаци са страних тржишта показује како ће се радити о првом правом јесенском хиту. Тако је то када успијеш придобити Дензела да ти глуми у филму…

Филм има изузетно високе оцјене и похвале критике те га препоручујемо свим љубитељима добре акције и изврсне глуме.