Једна од шанси Србије да се пробије на европско туристичко тржиште била би обједињена туристичка понуда од Мећавника у Мокрој Гори до Андрићграда у Вишеграду, оценили су представници туристичких организација та два погранична места у БиХ и Србији. „Понуда која би обухватила Мокру Гору, Мећавник, (ускотрачну железничку пругу) Шарганску осмицу,

Андрићград, била би непоновљив туристички пакет у овом делу Европе“, казао је агенцији Бета домаћин Андрићграда Љубомир Јелисијевић. Он је објаснио да је Андрићград културни, административни, и едукативни туристички комплекс, смештен на полуострву између река Дрине и Рзава и да је жеља идејних твораца тог града да се што више младих врати правим вредностима. Андрићград је отворен за туристе пре само три године, а годишње га посети око 100.000 људи.

Тренутни смештајни капацитети Андрићграда, који се налази на 300 метара од „ћуприје“ на Дрини, јесте 150 лежајева, али ће се следеће године завршити изградња хотела са 54 собе и око 100 кревета у том комплексу, казао је Јелисијевић. Према његовим речима, туристи долазе из целог света, а осим из бивших југословенских република, највише их долази из Јапана и Аустрије. Андрићград је настао као идеја редитеља Емира Кустурице о каменом средњовековном граду, инспирисаног делима и ликовима нобеловца Иве Андрића, а како је додао Јелисијевић, Иво Андрић је једини нобеловац који има „свој град“.

Туристима је, према његовим речима, заномљиво то што је Андрићград мешавина различитих епоха и стилова – византијски, отомански, ренесанса, класицизам. Неки од садржаја у том граду су ренесансно позориште, реплика средњовековног манастира Дечани, Институт Иве Андрића са центром за славистику. Комплексом управља предузеће Андрићград, чији су власници редитељ Емир Кустурица, општина Вишеград и Влада Републике Српске.

Емир Кустурица је 2002. године у Мокрој Гори почео изградњу етно села Мећавник, познатијег као Дрвенград. Како је речено агенцији Бета у туристичкој организацији тог места, тај пројекат опоравио је привреду на том подручју, јер је у туристичком комплексу запослено око 80 одсто локалног становништва. Годишње Мећавник посети око 100.000 људи. Карактеристичан је по малим дрвеним кућама, од којих је свака кућица аутентична, осликана и уређена на другачији начин.

У Дрвенграду се организују бројне културне манифестације попут „Завичајни дани“ и „Кустендорф филм фестивал“.

Извор: БЕТА