Веслачка репрезентација Румуније свеукупни је побједник Балканског првенства у Вишеграду са освојених 13 златних медаља и је тако одбранила титулу најуспјешније селекције са прошлогодишњег шампионата.

Након што су првог дана освојили девет медаља, од чега је било шест златних, Румуни су се завршног дана такмичења чак седам пута окитили најсјајним одличјем и тако са укупно 18 одличја заузели прво мјесто у укупном пласману.

Данашњи програм је почео трком једносједа, гдје је славио Румун Цонстантин Адам (07:56,21) испред такмичара из Бугарске и Турске, да би након њих славио грчки мушки четверац (Антонис, Вардакас, Насиос, Пападимитриоу) са резултатом 06:59,14, док су се сребром окитили Бугари, а бронзом Румуни.

У наредној трци нове шампионке Балкана у женском тешком четверцу постале су Румунке (Сава, Росу, Боднар, Ангхел) са временом 07:24,48, оставивши иза себе посаду Грчке и Бугарске, а доминацију Румуна наставио је двојац Тиганесцу – Цхирута (07:37,40), који је побједио испред екипа Бугарске и Грчке.

У мушком тешком четверцу најбољи су били веслачи из Грчке (Мпаллис, Каландаридис, Армениакос, Атханасиадис) са резултатом 06:38,33, свега 66 стотинки су били бољи од другопласиране Румуније, а трећи су били Турци, да би већ у наредној трци Румуни узвратили Грцима и то у женском двојцу гдје су славиле Георгиана Василс и Георгиана Парасцану (08:22,20), друге су биле Гркиње, а треће Бугарке.

У финалу женском једносједа злато је освојила Софиа Асоуманаки (08:38,59) испред Љиљане Јошић која је донијела данас прву медаљу за Србију и трећепласиране Десиславе Георгиеве из Бугрске. Стопама своје сународнице кренуле су и Миона Митровић и Милица Слијепчевић освојивши своје друго одличје у Вишеграду. Након бронзе у четверцу, њих двије су дошле и до бронзаног одличја и у двојцу, а испред њих су биле јуниорске свјетске шампионке Елена Логофату и Ницолета Пасцану из Румуније (07:49,97), док је сребро освојила посада Грчке.

У мушком четверцу су већ по навици са овог Балканског првенства славили Румуни (Бирсан, Адам, Цхиосцана, Илиц) са временом (06:31,39), док су за њима заостали четверци Грчке и Србије. У задњој трци Балканског првенства у Вишеграду, побједио је осмерац Румуније (Гросен, Павал, Деду, Тудоса, Раду, Бејан, Михаита, Мацовици и кормилар Цристесцу) који је стазу од 2000 метара прешао у времену од 06:01,97, испред посада Србије и Грчке.

На крају су у Андрићграду додијељене медаље најбољима, а нова предсједница Балканске веслачке федерације Изабала Липа, петострука олимпијска шампионка, примила је заставу те организације од предсједника Веслачког савеза БиХ Небојше Марковића и пожељела добродошлицу свим такмичарима наредне године у Румунији.

Комплетне резултате другог дана Балканског првенства у Вишеграду можете преузети ОВДЕ

Ранг листу Балканског првенства у Вишеграду можете преузети ОВДЕ

Спортбал – Дејан Јовичић / 058.ba