350 ТАКМИЧАРА ИЗ БАЛКАНСКИХ ЗЕМАЉА

На Балканском веслачком првенству, које се од 5. до 7. септембра одржава у Вишеграду, на доњем Дринском језеру учествује 350 такмичара из Србије, Бугарске, Македоније, Румуније, Албаније, Турске, Грчке, Кипра и БиХ, речено је на данашњој конференцији за штампу у Андрићграду.

Генерални секретар Веслачког савеза Српске и предсједник Веслачког савеза БиХ, Небојша Марковић је рекао да су у петак, 5. септембра квалификације, а првенство ће у 16 часова у Андрићграду отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник организационог одбора овог такмичења.

Радомир Стојић, главни инжињер у Андрићграду је подсјетио да су ангажовањем радних машина успјели да у рекордном року од мјесец и по дана очисте и уреде запуштену обалу дрине у дужини од 3.000 метара, те створе услове за надоградњу будуће бициклистичке и пјешачке стазе.

balkansko-prvenstvo-volonteri

Подпредсједник Веслачког савеза Србије, Зоран Јефтић је најавио да ће конкуренција на овом првенству бити изузетгно јака, обзиром да на њему учествује 50 такмичара који су освајачи медаља са европских и свјетских првенстава, а селектор веслачке репрезентације Србије, Небојша Илић је нагласио да Вишеград има извавнредну шансу да буде прави веслачки центар европског ранга, додавши да ће такмичари из Србије наступити са 18 посада у мушкој и женској конкуренцији.

Уз подршку Андрићграда организатор првенства је Веслачки савез Републике Српске, чији је предсједник режисер Емир Кустурица.

- Првенство организујемо уз велику техничку и стручну помоћ Веслачлог савеза Србије, а ангажвали смо и 150 волонтера, подсјетио је Небојша Марковић.

У суботу, 6. септембра Вишеград ће бити домаћин редовног Конгреса Балканске веслачке федерације, који ће бити одржан у Андрићевом институту.

Славко Хелета