Након првог дана Балканског првенства у веслању у Вишеграду, најуспјешнији су веслачи Румуније са укупно девет медаља, а прате их Бугари са пет.

На веслачкој стази у насељу Сасе одржана су прва такмичења на шампионату Балкана, које по први пут оргаизују Вишеград, Република Српска и Босна и Херцеговина. Због ниског водостаја Дрине, одлучено је да такмичари крећу један по један, са минутом размака, како би сви имали једнаке услове.

У првој трци у женском јуниорском лаком четверцу славиле су Румунке (Петреану, Михаи, Василе, Парасцану) са временом 7:55,18, док су друго мјесто освојили Бугарке са скоро минут и по заостатка.

Ново славље Румунима донио је Цосмин Пасцари (8:02,83) побједивши у јуниорском скифу, испред Најденова из Бугарске и Василциоса из Грчке.

Румунску доминацију наставили су Хирган и Изворану у јуниорском дубл-скулу (7:18,07), сребро је припало Грцима, а бронза репрезентативцима Турске.

Прво велико славље за домаће навијаче приредио је четверац из Србије (Зоран Рајић, Марко Ристић, Душан Славнић и Урош Димитријевић) који се окитио најсјајним одличјем са временом 6:34,89, друго мјесто је припало Грцима, а треће Румунима.

Након њих наступио је женски четверац, гдје су Асоуманаки Софиа, Зерва Аикатерини, Гианноу Параскеви, Мамалоу Димитра донијеле прво злато Грчкој на овогодишњем Балканском првенству у јунирском четверцу са временом (7:19,34), испред Румунки и селекције Србије.

Прво злато Турској донио је двојац Аслан и Гувен (7:21,14), а иза њих су остали посаде Румуније и Грчке. Ваља напоменути да су у тој трци и наступили представници Босне и Херцеговине Владан Недић и Игор Милошевић који су заузели пето мјесто.

Након женског четверца, ново злато селекцији Грчке донио је тешки двојац Стефанос и Иоаннис са временом 6:57,76, сребрно одличје је отишло у Турску, а бронзано у Србију.

Као што су узели три златне медаље у прве три данашње дисциплине, тако су такмичари Румуније узели и у задње три. Прво је Анцута Боднар у финалу скула славила са резултатом 8:44,38 испред Гркиње и Бугаркиње, након ње је женски двојац Сава и Ангхел побједио са временом 7:56,30 а иза њих су остали двојци Грчке и Бугарске.

На крају, у задњој дисциплини дана, у мушком осмерцу са кормиларом до злата су дошли Румуни (Цатруна, Цхелару, Стаут, Моглан, Берариу, Леваци, Тиганесцу, Цхирута и кормилар Цристесцу) са резултатом 6:24,20, сребро је припало осмерцу Бугрске, а бронза је отишла у Грчку.

Након трка, такмичари су прешли у Андрићград, гдје су одржане свечане церемоније додјеле медаља, а такмичење се наставља сутра од 10 часова.

Спортбал – Дејан Јовичић

[portfolio_slideshow id=6781]