У Андрићевом институту промовисано је септембарско издање „Историјских свесака“, које је посебно посвећено великом страдању Срба у Првом свјетском рату.

Промовишући девети број „Историјских свесака“, уредник издавачке куће „Дабар“ Митрополије дабробосанске Славко Хелета рекао је да девети број часописа обилује оригиналним документима у вези са Првим свјетским ратом.

Тематски се дотичемо Првог свјетског рата и периода послије Сарајевског атентата“, рекао је Хелета.

Он је додао да је објављена и комплетна причи о баки Вишњи Мосић, која је уочи Првог свјетског рата на све могуће начине помагала члановима Младе Босне, жена-херој коју је краљ сврстао са солунским добровољцима.

У овом броју објављени су записи о страдању Срба у Горњем Подрињу и на Романији, који уједно треба да подстакну све да се стратишта уреде и подигну.

Хелета је рекао да се у тексту о злочинима над Србима у горњем Подрињу и на Романији могу наћи подаци о терору над свештеником Лазаром Косорићем из Горажда, те да су објављени комплетни спискови солунских добровољаца са подручја општина Чајниче и Горажде.

У овом броју, између осталог, објављене су преписке и телеграми Николе Пашића, Живојина Мишића и осталих војсковођа који се односе на српски фронт на Дрини 1914. године.

Хелета је најавио да ће „Историјске свеске“ до краја године бити доступне у књижарама, а пред Нову годину планирано је да ће свих 12 бројева бити укоричено као зборник.

СРНА