У Андрићграду је јуче промовисан августовски број „Историјских свесака“ у издању Андрићевог института, који је посвећен српском фронту 1914. године, са нагласком на сјајну побједу српске војске у Церској битки.

Промовишући осми број „Историјских свесака“, директор Архива Србије и руководилац Одјељења историје на Андрићевом институту Мирослав Перишић рекао је да је настављена добра пракса објављивања оригиналних докумената из периода Првог свјетског рата.

Овај пут смо сакупили и јавности представили документа о првој већој победи савезника у Првом светском рату„, рекао је Перишић, прецизирајући да је ријеч о документацији из дипломатских архива.

Он је нагласио да је постало уобичајено да сваки број „Историјских свесака“ објави по неки оригиналан документ, као и свједочења објављена у српској штампи од прије 100 година.

Тако су у овај број уврштени извјештаји са српског фронта 1914. године, објављени у „Српским новинама“, „Илустрованом листу“, „Правди“, „Стржи“, те пет текстова објављених у „Политици“.

Перишић је издвојио и текстове о Гаврилу Принципу у тамници, те о Првом свјетском рату у забиљешкама савременика.

Објавили смо и занимљиву белешку из Текериша, села подно Цера, где је 1928. године подигнута спомен-костурница погинулим борцима Церске битке„, рекао је Перишић.

Он каже да су ту похрањене и кости једног српског војника, пронађене испод стабла брескве.

Утврдили су да је корен израстао из коштице брескве из грла војника„, рекао је Перишић, додавши да је одрасло стабло пренесено уз спомен-костурницу и прозвано војникова бресква.

Перишић је најавио да ће „Историјске свеске“ у наредним бројевима објавити извјештаје са ратишта Првог свјетског рата из аустроугарске, британске и француске штампе.

Историчар Светозар Рајак, професор у Лондонској школи економије и политичких наука ЛСИ, рекао је да су „Историјске свеске“ историјске поруке, јер из заборава историје извлаче бројне битне ситнице.

У овом броју се посебно афирмише морални значај прве велике битке у Првом свјетском рату, која је 1914. године вођена на Церу„, рекао је Рајак.

Др Боривоје Милошевић је истакао да су „Историјске свеске“ за кратак период постале препознатљиво и цијењено штиво међу читаоцима, а посебно по објављивању оригиналних докумената.

Српска војска поразила је у августу 1914. године, под командом генерала Степе Степановића, далеко надмоћнију аустроугарску војску, изазвавши шок у Бечу и Берлину, али и одушевљење међу савезницима.

Извор: СРНА