Поводом обиљежавања 100 година од избијања Првог свјетског рата, Архив Републике Српске у сарадњи са Покретом Позитивна Српска – као организатором и покровитељем догађаја, у суботу 30. августа 2014. године с почетком у 18:00 часова, у Андрићграду – Андрићев институт, отвориће изложбу под називом „Млада Босна и Сарајевски атентат“.

Ријеч је о изложби аутора Бојана Стојнића, која говори о сарајевском атентату. Изложба је подјељена у пет тематских цјелина и садржи документе који не дозвољавају да се фалсификује историја.

Највриједнији експонати на самој изложби су преписке између чланова „Младе Босне“, те извјештаји о страдању српског народа у Босни и Херцеговини за вријеме Првог свјетског рата, а оно што представља посебну архивску вриједност су фотографије, које приказују вјешања по БИХ и затварања по концентрационим логорима.

Изложбу прати илустровани двојезични каталог, на српском и енглеском језику.

Аутор изложбе је помоћник директора Архива Српске мр Бојан Стојнић, а истој ће у Андрићграду присуствовати угледни гости и представници политичког, културног, спортског и јавног живота Републике Српске и Босне и Херцеговине.

arhiv-izlozba-683x1024