U kompleksu Andrićgrada u Višegradu danas je startovao Međunarodni ekološko-humanitarni auto-reli „Treći Tesla rally“ za vozila koja se pokreću na alternativna goriva.

Ispred Andrićevog spomenika krenulo je 25 posada iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Italije, Poljske i Republike Srpske, a učestvuju i delagati iz Brazila, Švedske i Grčke.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić potvrdio je da iz Srpske učestvuju tri posade sa automobilima na alternativno gorivo.

Srećni smo što je ovaj reli prvi put krenuo iz Republike Srpske iz Andrićgrada i Višegrada i to na rođendan Nikole Tesle koji se cijelog života zalagao za čiste tehnologije“, rekao je Babić.

Višestruki šampion bivše Jugoslavije u automobilizmu Milovan Mikica Vesnić iz Užica kaže da je on na reliju promoter vožnje i da vozi automobil koji pokreće vodonik i gas.

Ova vozila nisu moja kategorija jer se u vožnji na njima ne insistira na brzini već na sigurnosti i što manjoj potrošnji ekološkog goriva“, pojasnio je Vesnić.

Organizator relija Auto-reli turing klub iz Srbije zahvalio je domaćinu režiseru Emiru Kusturici.

Posade sa automobilima danas stižu u Drvengrad u Mokroj Gori, a sutra nastavljaju put preko Bajine Bašte, Valjeva i Beograda gdje se trka završava.

Ovaj reli koji ima i humanitarni karakter bodovan je za Svjetski FIA kup za vozila na alternativno gorivo.

 

Izvor: SRNA / Foto: Slavko Heleta