Balkanski šampionat u veslanju

Nizvodno od Andrićgrada u Višegradu na desnoj obali rijeke Drine, po ideji svjetski poznatog režisera Emira Kusturice, gradi se staza za evropska veslačka takmičenja u dužini od 2,5 kilometara.

 Šef gradilišta Radomir Stojić, kaže da se radovi izvode u dvije faze.

- „Jedna ekipa radnika bagerima i rovokopačima krči  šiblje na priobalju, vadi panjeve i izvlači teška stabla, kako bi se dobio profil staze.Istovremeno druga ekipa ravna  i proširuje teren za stazu. Plan je da se radovi završe do sredine  septembra, kada  bi  na Drini trebalo da se održi balkansko prvenstvo u veslanju“, potvrdio je inženjer  Stojić.

raskresivanje

 On dodaje da će, prema projektu, na vodi biti urađeno sedam staza i to šest takmičarskih i jedna povratna.

- „Svaka staza će biti široka 12 metara koja će biti  pregrađena tzv. bovama. Bukvalno Drina se ispravlja na tom dijelu u dužini oko 400 metara, zbog pravca koji je potreban za  takmičanje u veslanju“, kazao je Stojić.

U sklopu cijelog projekta urediće se priobalje rijeke Drine u dužini od tri kilometra sa pristupnim putevima.

Cijeli prostor će biti osvijetljen i naknadno može poslužiti kao trim-staza za bicikliste i šetalište. Na pojedinim mjestima će biti napravljene montažne tribine za gledaoce. Prilikom  raskresivanja obale vodilo se računa da se  ne  uklanjaju zdrava visoka stabla koja čuvaju obalu od erozije a ujedno predstavljaju prirodni dekor u cijelom projektu.

cuvaju-se-zdrava-stabla

Na početku veslačke staze, na mjestu gdje se banjski potok uliva u Drinu, planirano je da se izgrade objekti za svlačionice takmičara i administrativni dio za sudije, kao i hangar za  čamce.

Ovim novim projektom, po ideji profesora Emira Kusturice, sa moderno opremljenim smještajnim kapacitetima u Andrićgradu, Višegrad će dobiti  gotovo sve uslove za održavanje sportskih treninga na visokom nivou.

Ovaj jedinstven projekat u BiH finansira Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske a u prvu fazu je uključena mehanizacija firme „Lotika“. Ako sve bude teklo po planu, krajem septembra ove  godine u Višegradu će biti održano balkansko prvenstvo u veslanju sa velikim brojem  zemalja učesnika. Na osnivačkoj skupštini veslačkog saveza RS-e za njenog predsjednika izabran je Emir Kusturica a sjedište republičkog  saveza je u Andrićgradu.

Mira Andrić