U organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu danas je počela Ljetnja škola Akademije „Andrić“ u kojoj učestvuje 50 studenata sa filoloških i filozofskih fakulteta iz RS-e i Srbije i Univerziteta FRIBORG iz Švajcarske.

Prvog dana predavanje je održao profesor Milivoj Nenin sa filozofskog fakulteta u Novom Sadu na temu „Sreten Marić i Prvi svjetski rat“.

Govoreći o sudbini jednog od najvećih srpskih intelektualaca, književnika, istoričara i njegovih djela, profesor Nenin je stavio akcenat na to kako je Prvi svjetski rat oblikovao Sretena Marića.

On kaže da je Marić veličao 27. mart 1941. godine, kada se narod digao po onoj Njegoševoj „Neka bude što biti ne može!“. „Međutim u starosti on sanje jezive prizore iz Prvog svjetskog rata i bombardovanja izbjegličkih kolona, kada je kao dječak od 12 godina prošao Albansku golgotu. Počinje da strahuje za sudbinu svog naroda pri pomisli da bi mogao nestati i tada potpuno drugačije razmišlja o 27. martu i pati što njegov narod nije izbjegao tu katastrofu koja ga je zadesila i u Drugom svjetskom ratu“, pojasnio je Nenin u svom predavanju o životu i djelima Sretena Marića.

​Nenin ističe da je Marić za sebe najviše volio da kaže da je srpski seljak, ali on je prije svega bio književnik, esejist, filozof, istoričar a od 1962. godine profesor svjetske književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu.

​Na inicijativu srpskog režisera Emira Kusturice, studenti filoških i filozofskih fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kosovske Mitrovice, Pala, Banjaluke i Friborg Univerziteta iz Švajcarske, imaće priliku da slušaju  predavanja eminetnih profesora iz Srbije i Republike Srpske na temu – Prvog svjetskog rata u trajanju od pet dana.

Mira Andrić