Arhitektonsko čudo – Andrićgrad u Višegradu koje je za tri godine niklo na ušću Rzava u Drinu obiluje nizom neobičnih građevinskih i estetskih rješenja.

Iznad kamenog grada, prema zamisli idejnog tvorca Andrićgrada srpskog režisera Emira Kusturice, dominiraće četiri kule od kamena.

Prva kula u vizantijskom stilu sa kombinacijom kamena i cigle izgrađena je prije dvije godine i nalazi se uz samu, već prepoznatiljivu kapiju Andrićgrada.

U toku je gradnja dvije kule, desno od kapije, koje će karakterisati vizantijsko građevinarstvo a nalaziće se u okviru studenskog doma” – kaže glavni inženjer Andrićgrada Radomir Stojić.

Stojić napominje da je počela da gradnja još jedne kule – Sahat-kule, koja će biti sastavni dio Karavan saraja.

Ona se nalazi lijevo od ulazne kapije Andrićgrada i biće prepoznatljiva po otomanskom građevinarstvu a obložena sedrom iz ovih krajeva.

Prema ideji Emira Kusturice, bilo je planirano da se ovaj grad “opaše” srednjovjekovnim zidinama, ali se izgleda djelimično od toga odustalo jer je hram posvećen caru Lazaru, na isturenom poluostrvu između rijeka vidljiv sa svih strana pa bi bilo šteta da se zakloni kamenim zidom.

Izvor: SRNA