Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i 100 godina od početka Prvog svetskog rata počelo je u Andrićgradu.

Svečanost je počela Svetom arhijerskom liturgijom u hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarha Irineja je na ulaznoj kapiji Andrićgrada, koji će danas biti i zvanično otvoren, dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, uz brojne arhijereje.

Patrijarh je, prošetavši Ulicom Mlade Bosne kroz špalir građana, pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, članova kulturno-umetničkih društava, svještenstva i monaštva, došao do hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u prepunoj crkvi prisustvuju princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica.

Nakon Svete liturgije, planirano je da patrijarh Irinej osvešta hram Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, te da služi parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas.

Poslije vjerskih službi očekuje se obraćanje patrijarha Irineja, kao i tokom dana dolazak ostalih zvanica iz Republike Srpske i Srbije.

U hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, koji je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani, sinoć je postavljen ikonostas, rad višegradskog duboresca Rajka Šinikovića, postavljene su četiri pozlaćene ikone na oltaru, među kojima je i ikona Svetog cara Lazara, te pozlaćeni krst od četiri i po metra.

Grad od kamena – Andrićgrad, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, zvanično će biti otvoren danas u 16.30 časova, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Svečani čin otvaranja grada od kamena obaviće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i idejni tvorac grada Emir Kusturica.

Izvor: SRNA

[portfolio_slideshow id=6199]