Podizanje grada, u današnjoj civilizaciji jedinog posvjećenog jednom piscu i njegovom djelu, Ivu Andriću je završeno. Na Vidovdan 28. juna, srpski narod sa obe obale Drine, državni vrh Republike Srpske i Srbije, i hiljade uglenih zvanica iz cijelog svijeta obilježiće na ovom mjestu stotu godišnjicu od početka Velikog rata.

U okviru vidovdanskih svečanosti patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja, monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne Crkve, u 08:30 časova služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osvještati Hram Svetog Cara Lazara i kosovskih mučenika.

Planom i programom svečanosti za 16:30 časova predviđeno je zvanično otvaranje Andrićgrada i presjecanje vrpce u svečanoj pratnji orkestra „Garde“ . Nakon svečane ceremonije otvaranja program se nastavlja sa koncertom Vojnog orkestra Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“.

U 17.10 časova predviđeno je svečano otvaranje dva studenska doma u Andrićgradu, a potom slijedi razgledanje Otomanskog trga ispred Karavan saraja i Sahat-kule, gdje će nastupiti „No Smoking Orchestra“.

Šetnja domaćina i gostiju biće nastavljena do Vizantijskog trga, koji krase tri kule u vizantijskom stilu, gdje će, uz zvuke orkestra, u nebo biti pušteno jato bijelih golubova.

Na trgu ispred Vizantijskog dvora biće održan muzički performans u izvođenju grupe Vrelo“, Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora Jedinstvo“ iz Kotora.

U Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom instititu za 17:45 časova zakazana je izložba slika „1914 NIGHT VISION“ akademskog slikara Momira Bulovića.

Nakon toga u Andrićevom institutu biće održana promocija knjige „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“ autora Miroslava Perišića, a u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, te promocija međunarodnog istorijskog časopisa Vekovi“ u izdanju Andrićevog instituta i junskog broja „Istorijskih svesaka“.

U 18.30 u Multipleksu „Dolly Bell“ biće prikazan film „Atentat, Sarajevo 1914“ austrijskog reditelja Andreasa Prohaske.

Cjelokupan program rađen je prema ideji Emira Kusturice, a u realizaciji režisera Milana Neškovića koji je rekao Srni da su u ovom filmu, rađenom u produkciji nacionalne austrijske televizije i njemačke televizije, prikazane istorijske činjenice u vezi sa Sarajevskim atentatom, kojima se negira umiješanost Srbije u Prvi svjetski rat.

Najznačajniji aspekt otvaranja Andrićgrada, prestonice kulture Republike Srpske, biće veliki mozaik magistra slikarstva Bisenije Tereščenko, na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji, junaci naših života, Gavrilo Princip i mladobosanci u sklopu kojeg će se pristutnim zvanicama obratiti profesor Emir Kusturica i uvaženi gosti Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

U kasnim večernjim časovima biće izvedena rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina – „Pobunjeni anđeli“, rađenom prema ideji Emira Kusturice.

Ovaj scenski prikaz predstavlja vjerodostojni prikaz događaja u Sarajevu sa savremenim konotacijama u kojem će atentator u prvom činom dži-pi-esom biti doveden do Ferdinanda“, – kaže Nešković.

U drugom činu biće prikazano suđenje mladobosancima u kojem će, između ostalih, igrati glumci Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Zoran Cvijanović… Treći čin je komemoracija srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

Scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“ direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske i Radio-televizija Srbije.

Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu biće završeno nastupom čuvenog Akademskog hora ruske armije „Aleksandrov“ na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša.