Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je da je grad od kamena njegovo najveće ostvarenje i svojevrsni vremeplov pri čijoj gradnji su poštovani svi uticaji koji su oblikovali to mjesto tokom vijekova, ali da se pri tom nije pridržavao arhitektonskih pravila već je slijedio svoje instinkte.

Kusturica je u intervjuu za britanski „Financial Times“ rekao da bi Andrićgrad trebalo da bude „simbol pacifizma… srce koje treba da otkucava jednu veliku ideju, da ohrabri istočnu Bosnu kao simbol mira“.

Mislim da je ovaj grad najsnažniji organ društvene memorije čovječanstva“, istakao je Kusturica.

Ističući da je Andrićgrad izgrađen za budućnost i za kulturu, britanski dnevnik navodi da je to Kusturičin lični omaž Ivi Andriću, čije je poznato djelo „Na Drini ćuprija“ predivno napisana istorija sudbinskih promjena Višegrada u rasponu od više četiri vijeka, obuhvatajući stranu okupaciju, vjerski sukob, rat, revoluciju i ljubav.

U tekstu se navodi da proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, ali i mnogi drugi, roman opisuju kao remek djelo, koje je nadahnulo sve njegove projekte i oblikovalo gledišta o prošlosti BiH.

Britanski list podsjeća da Kusturica snimio film „Podzemlje“, ratnu priču koja se fokusira na sudbinu dva najbolja prijatelja u periodu od 1940-tih do 1990-tih godina.

Kusturica je rekao da je snimanje filma bilo „samoubilačko“.

Borio sam se da preživim. To nije bilo lako za mene, ali znao sam šta radim. To je bilo zaveštanje zemlji koja je nestala. Jugoslavija je bila najbolja solucija za sve nas“, istakao je on.

Govoreći o Sarajevskom atentatu, Kusturica je rekao da je to, prije svega, bio akt političkog oslobođenja od nezakonitog režima.

Smiješno je kako su nam BBC i CNN prikazali svrgavanje Sadama Huseina – kao tiranina, Moamera Gadafija – kao tiranina. Franc Ferdinand, očito, nije prikazan kao tiranin – ali je to bio“, kaže Kusturica u intervjuu za londonski list.

Kusturica je ocijenio da taj događaj ne smiju da otmu „revzionisti istorije“ koji žele da odgovornost za Prvi svjetski rat pripišu agresiji Srbije.

Izvor: SRNA