Istoričar iz Rusije Jelena Guskova rekla je Srni da oni koji žele reviziju istorije i iznose nove „dokaze“ o uzrocima i razlozima početka Prvog svjetskog rata, žele da srpski narod bude okrivljen kako bi se reklo da su Srbi uvijek krivi, pa i za ono što se ovdje dešavalo devedesetih godina /20. vijeka/.

Guskova, koja u Andrićgradu učestvuje na međunarodnoj konferenciji o temi „Sto godina od početka Prvog svjetskog rata, istorijske i pravne studije“, podsjetila je da tema početka Prvog svjetskog rata dugo nije bila u centru pažnje nauke, društvenih organizacija, pa i političara, zbog čega su ovakvi skupovi naučnika iz cijelog svijeta veoma važni.

Ona je naglasila da je vrijeme da se naučnici oglase jer je u svijetu u posljednje vrijeme prisutna tendencija da se za krizu na Balkanu od Prvog svjetskog rata okrive oni koji nisu krivi.

U Andrićgradu u Višegradu danas je nastavljena međunarodna konferencija o temi „Sto godina od početka Prvog svjetskog rata, istorijske i pravne studije“, koja je počela 28. juna u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Organizatori ove konferencije – Institut za uporedno pravo i Zavod za udžbenike Srbije, povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata prije dvije godine napravili su projekat o ovoj temi po kome su istoričari i pravnici iz cijelog svijeta napisali 46 naučnih radova“, rekao je direktor Instituta za uporedno pravo Jovan Ćirić.

On je dodao da su ti radovi objavljeni na 800 strana u zborniku, čiji je pokrovitelj bio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na konferenciji učestvuju istoričari i pravnici iz Austrije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Albanije i Slovenije.

Advokat Goran Petronijević kaže da je ovaj kapitalni projekat, sa ovako velikim brojem učesnika, profesora i naučnika, temelj obezbjeđenja dokaza za istoriju koju mnogi pokušavaju da revidiraju.

On je naveo da se revizijom istorije bave oni koji su poraženi u ratu ili se na bilo koji način smatraju oštećenim na mirovnim konferencijama poslije velikih sukoba kao što je bio Prvi svjetski rat.

Svima je već jasno kako je počeo Prvi svjetski rat, ali neki i dalje pokušavaju da Srbiju optuže da je krivac za to, čemu je, vjerovatno, doprinio status Srba na Balkanu poslije sukoba devedesetih godina“, rekao je Petronijević Srni.

On ističe da su se Srbi našli u negativnom kontekstu zahvaljujući strahovitoj medijskoj kampanji inostranih i federalnih medija, tako da se pokušaj okrivljivanja srpskog naroda i Gavrila Principa za početak Prvog svjetskog rata mora posmatrati i u svjetlu pokušaja revizije istorije.

Mislim da je ovaj skup i Zbornik radova mehanizam da se srpski narod odbrani i ujedno pripremi za budućnost jer su sud istorije i sud vremena jedine nepristrasne sudije“, ocjenjuje Petronijević.

On je dodao da Zbornik radova i dokumenti koji su u njemu objavljeni predstavljaju buduće suđenje vremenu i istoriji.

Konferencija će biti završena sutra iznošenjem zaključaka.

Prije početka konferencije u Beogradu, telegram podrške organizatorima i učesnicima poslao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: SRNA