Dva višegradska trga, Palih boraca kraj ćuprije na Drini i Nikole Tesle u Andrićgradu, u petak veče, 30. maja bili su pretijesni da prime brojne roditelje, prijatelje i poznanike, koji su došli da prisustvuju tradicionalnoj šetnji maturanata Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Kroz gusti špalir, obučeni u svečana maturska odijela i toalete, krenula je povorka od 120 maturanata sa Trga palih boraca, glavnom ulicom Kralja Petra Prvog prema Andrićgradu. U ovom kompleksu ispred spomenika Ivi Andriću uslijedilo je fotografisanje za uspomene i dugo sjećanje na srednjoškolske dane.

Među višegradskim maturantima 67-me generacije jedna od najraspoloženijih je bila gimnazijalka Sara Lakić.

S razlogom, jer je proglašena za đaka generacije.

-“Srećna sam i ponosna što sam ponijela ovu laskavu titulu. Trudila sam se na nastavi i u vanškolskim aktivnostima i mislim da sam je zaslužila“ , – kratko je izjavila Sara Lakić.

Dodala je da planira upisati studij matematike jer taj predmet najviše voli.

- „A i deficitarna je struka, tako da profesori matematike najlakše dolaze do stalnog zaposlenja“ , -  smatra Lakićeva.

Direktor srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu, Đorđe Mršević, nije krio zadovoljstvo što sa kolegama profesorima ispraća još jednu generaciju maturanata.

- „Sretan sam uz ovu ljepotu i mladost. Želim im sve najbolje u životu, da im knjiga bude nerazdvojni prijatelj i da nastave sa obrazovanjem“ , – rekao je Mršević, dodavši da i u ovoj generaciji višegradskih maturanata ima dosta odličnih učenika koji su bili svestrani i uspješni na raznim republičkim takmičenjima.

Mršević je podsjetio da maturante tokom juna očekuju maturski ispiti, a potom i prijemni ispiti na fakultetima.

- „Za našu školu je izuzetno važno da ih se što više uvrsti u budžet. Kao i do sada biće to najbolje priznanje našoj školi na predanom radu sa učenicima“ , – naglasio je Mršević.

Među svršenim maturantima Srednje škole „Ivo Andrić“ najbrojniji su bili srednjoškolci iz Višegrada, a uz njih i njihovi vršnjaci iz Novog Goražda i Mokre Gore.

Nakon tradicionalne šetnje maturanti su se sa svojim profesorima uputili u hotel Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ u Višegradsku banju, gdje se po tradiciji održavaju maturske večeri.

Biće to, bez sumnje, njihova najveselija veče, koju će dugo pamtiti.

Slavko Heleta