Projekcijom filma “Pop” Vladimira Hotinenka u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu večeras je završena Prva revija ruskog filma na kojoj je za tri dana prikazano sedam filmova poznatih režisera iz Rusije.

- “Za ova tri dana filmove je gledalo skoro 1.000 ljubitelja filmske umjetnosti i ruske kinematografije, a posebne jutarnje predstave su organizovane za učenike Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednje škole „Ivo Andrić““ – rekla je koordinator za kulturu u Andićgradu Gorica Ćećez.

Ona je istakla da je najveće interesovanje vladalo za film koji je otvorio Dane ruskog filma – “Ostrvo” Pavela Lungina, kao i za filmsko osvarenje režisera Fedora Bondarčuka “Deveta četa”.

Ćećezova je navela da će revija, vjerovatno, po zamisli slavnog srpskog režisera Emira Kusturice, naredne godine umjesto tri trajati sedam dana.

U Andrićgradu su prikazani i filmovi “Olimpius Inferio”, režisera Igora Volašina, zatim “Čudo” Aleksandra Proškina, kao i crtani filmovi “Knez Vladimir” Jurija Kulkova, i “Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić” Ilje Maksimova.

Na otvaranju Dana ruskog filma u Andrićgradu, režiser Emir Kusturica je naveo da je i ova smotra filmskih ostvarenja podsjećanje šta ruski film znači u svijetu.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je na otvaranju da su ih u Andrićgradu dočekali prijatelji koji njeguju kulturu, a Rusi su došli u njega da pomovišu svoju kulturu.

Organizator Revije ruskog filma u kompleksu Andrićgrada su Ambasada Rusije u BiH, uprava grada od kamena i Srpska pravoslavna crkva.

Izvor: SRNA / Radoje Tasić