U Multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu projekcijom filma „Ostrvo“ Pavela Lungina počela je Prva revija ruskog filma na kojoj će se za tri  dana prikazati sedam filmova poznatih režisera iz Rusije.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je na otvaranju  da se ovakvi revije organizuju u većim gradovima Republike Srpske i Federcije BiH i da se ruski filmovi prikazuju tamo gdje neko želi da ih vidi.

 - „Ovdje u Andrićgradu su nas dočekali prijatelji, ovo je mjesto kulture a mi tu promovišemo rusku kulturu“, – rekao je Kerestedžijanc.

On je dodao da će se revija nastaviti i narednih godina u vrijeme vaskršnjih praznika.

Slavni srpski režiser Emir Kusturica je naveo da je ova revija samo još jedno podsjećanje šta u današnjim uslovima savremeni ruski film znači u svijetu.

-  „Ruski film u istoriji svjetskog filma čini njegovu osnovu, a posebno ta rana faza, koja je bila optimum propagandnog filmskog stvaranja od montaže režisera Sergeja Azenštajna do takvih bardova filmske trake kao što su Aleksandar Dovženko i Vsevold Pudovkin“, -  istakao je Kusturica.

 Kusturica je za film „Ostrvo“ rekao da je to priča o ljudskom bitisanju i religiji i dodao da je revija u Andrićgradu prilika da se vidi šarenilo u  ruskoj kinematografiji.

 Govoreći o ovoj reviji Kusturica se prisjetio da je osnovna ideja pri postavljanju kamena temeljca za grad od kamena bila da se u njemu organizuju veliki festivali i revije filmova što se napokon i ostvaruje.

 Ljubitelji ruskog filma će za tri dana  moći da pogledaju fimove ,  „Deveta Četa“ , „Čudo“ , „Olimpius Inferno“ i „Pop“ kao i dva animirana  „Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić“ i „Knez Vladimir“ .

 Revija će biti zatvorena filmom „Pop” režisera Vladimira Hotinenka. 

 Organizator Revije ruskog filma u kompleksu Andrićgrada je Ambasada Rusije u BiH, uprava grada od kamena i Srpska pravoslavna crkva.

Izvor: SRNA / Radoje Tasić

Foto:  Slavko Heleta