ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti promovisan novi, treći broj Istorijskih svesaka, u izdanju Istorijskog odjeljenja Andrićevog instituta.

Treći broj Istorijskih svesaka, između ostalog, donosi pregled srpske štampe o pogromima Srba 1914. godine, nakon sarajevskog atentata, rečeno je Srni u Andrićevom institutu.

Novi broj novinarima će predstaviti direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Promocija će biti održana u 13.00 časova u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Međunarodni odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata formiran je 1. Decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja ove značajne godišnjice.

U okviru ovog programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala.

Osnovni pristup obilježavanju ovog datuma biće usmjeren ka sveobuhvatnom sagledavanju uzroka Prvog svjetskog rata, njegovog toka i posljedica.

Namjera Odbora je da naučne istorijske istine budu stavljene na uvid i da budu dostupne svakom ko želi da se ta istina sazna. Odbor planira da osvijetli uslove i okolnosti koje su dovele do rata, sa ambicijom da naučnu i širu javnost posebno upozna sa manje poznatim činjenicama bitnim za prelomne trenutke rata.

Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor upoznaje javnost sa istorijskim sadržajima o temi Prvi svjetski rat i posredstvom Istorijskih svesaka.

Odbor je 5. januara predstavio prvi broj Istorijskih svesaka – prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije

Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

Početkom februara promovisan je drugi broj „Istorijskih svesaka“, koji sadrži istorijski značajan dokument o tome kako je advokat

Rudolf Cistler utvrdio ozbiljne manjkavosti i upitnost načela legimiteta sudske presude „mladobosancima“.

Riječ o stenogramu odbrane optuženih, a kojem ni istoričari ni pravnici nisu posvetili pažnju.

U ovom dokumentu se navodi da je advokat optuženih u odbrani i završnoj reči dokazivao da nikad nije bila provedena pravna procedura pripajanja teritorije BiH Austrougarskoj monarhiji, pa je samim tim presuda bila nezakonita, optužnica nije bila validna, a cijeli proces bio je politički obojen.

Tadašnjim vlastodršcima, okupatorima u BiH, bilo važno da Principu bude izrečena smrtna presuda, pa je tako i urađeno.