IZVOR: TANJUG

Džordž Kluni i njegova „Operacija: čuvari nasleđa“, o nacističkoj pljački umjetničkih djela za vrijeme Drugog svjetskog rata, zapalili su 64. Berlinale, gdje je film prikazan 8. februara.

Kako prenosi AFP, fanovi su već u ranim jutarnjim satima zaposjeli ograde duž crvenog tepiha kojim su se glumci prošetali nekoliko sati kasnije. Obožavaoci su se stiskali i ispred ulaza u hotel u kojem je filmska ekipa održala konferenciju za štamu.

„Operacija: čuvari nasleđa“(The Monuments Men), u kojem pored Klunija, koji je i reditelj filma, glume Kejt BlančetMet DejmonDžon GudmanBil Marej i Žan Dižarden, predstavljen je van konkurencije na Berlinalu.

Kluniju je ovo peto ostvarenje koje je režirao nakon filmova „Ispovijest opasnog uma“ (2002), „Laku noć i srećno“ (2005), „Prljava igra“ (2008) i „Martovske ide“ (2011).

Zasnovan na romanu Roberta M. Edsela i Breta Vitera, „Operacija: čuvari nasleđa“ je priča o grupi stručnjaka, kustosa, galerista i umjetnika, koju je američki predsjednik Ruzvelt poslao u Evropu kako bi pronašla na stotine hiljada umjetničkih djela koja su nacisti ukrali i zaštitila na hiljade drugih od savezničkih bombardovanja.

Film je imao poseban odjek u Njemačkoj gdje je nedavno u stanu jednog osamdesetogodišnjaka, u Minhenu pronađeno 1.400 djela, među kojima slike Matisa i Šagala, koje su nacisti konfiskovali Jevrejima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„Biće pronađeno još umjetničkih djela, jer mnogo njih još nedostaje, a vjerovatno se nalaze po podrumima“, kazao je Kluni na konferenciji za štampu.

„Drago mi je što se ponovo o tome govori, ali je potrebno započeti razgovor i o restituciji tih djela. Dobro je razgovarati o toj temi, jer ljudi ne znaju razmjere pljačke“, dodao je on.

Upitan šta ga je navelo da snimi ovaj film, Kluni je kazao da je bilo potrebno odati priznanje tim junacima koji su zaista postojali.

„Riječ je o dobroj priči, kao što ih Holivud voli. Pomislio sam da bih mogao da je ispričam, iako u početku nije bilo lako ubijediti producente sa pričom o ukradenim umjetničkim djelima“, naveo je on.

Slavni glumac je otkrio da je „Operacija: čuvari nasleđa“ i svojevrsni omaž filmovima koje je volio da gleda u djetinjstvu, poput „Topova sa Navarona“.

Ozbiljnost teme nije spriječila Klunija i njegovog dugogodišnjeg scenaristu Granta Heslova da naprave film koji je više zabavan nego što se može svrstati uz „Šindlerovu listu“.


Kluni je izrazio i nadu da će njegovo ostvarenje, koje je u Berlinu imalo svoju evropsku premijeru, biti bolje primljeno na starom kontinentu nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga je kritika donekle sasjekla.

Domaća publika imaće priliku da film u našem bioskopu pogleda već od 28. februara.