Predsednik RS Milorad Dodik kaže da će centralna manifestacija obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata biti u Andrićgradu na Vidovdan.

On je ponovio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH neće učestvovati u manifestacijama koje se organizuju u Sarajevu.

„Uvidjeli smo mnogo spekulativnih mjesta oko te manifestacije i naše učešće tamo razumijemo samo kao pokrivanje ili opravdavanje tih spekulacija“, tvrdi entitetski predsednik.

Naveo je da je „ta namjera vidljiva i iz medijskih nastupa različitih ljudi koji žele da svale odgovornost na Srbe i Srbiju kao državu iz tog vremena, iako istorijska gradja i sve drugo govori sasvim drugačije“, prenosi agencija Fena. „Ključno je bilo uklanjanje spomenika Gavrilu Principu sa mjesta na kojem je bio u Sarajevu, što nama govori da tamo ne postoji dobra namjera za objektivno predstavljanje tog događaja i da se želi spekulisati“, istakao je Dodik. Nakon što je u Banjaluci konstituisan Organizacioni odbor od 25 članova za pripremu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, predsjednik Srpske je rekao da će taj odbor napraviti i sprovesti program obilježavanja početka Prvog svjetskog rata u RS, kao i zajednički program obilježavanja jubileja sa Srbijom. Te aktivnosti bi prvenstveno trebalo da sprovodi, kako je naveo, akademska zajednica, a predviđeno je i obilježavanje u okviru Andrićevog instituta i u školama. Predlaže se, takođe, i podizanje spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu i Beogradu.

 

 

Izvor:B92