VOLIO BIH DA BUDEM DIO ANDRIĆEVOG INSTITUTA

Danas je u Andrićgradu boravio proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković, zajedno sa članovima svoje porodice, među kojima su bili majka Dijana i djevojka Jelena Ristić.

Mada je posjeta bila nenajavljena u kompleksu Andrićgrada najslavnijeg srpskog sportistu, koji je sa Mećavnika stigao sa režiserom Emirom Kusturicom, dočekalo je nekoliko stotina višegrađana i turista.

Kusturica je zajedno sa Đokovićem prošao glavnom ulicom Mlade Bosne, a potom su obišli knjižaru „Ili-ili“ i spomenik Ivi Andriću na Trgu Nikole Tesle. Nakon što su se zadržali pored spomenika Petru II Petroviću Njegošu na istoimenom trgu u Andrićgradu, obišli su i crkvu Svetog Kneza Lazara, gdje je Đokoviću sveštenik Sredoje Andrić darivao ikonu Presvete Bogorodice.

U Andrićevom Institutu Kusturica je Đokoviću uručio zlatnik i ključ Andrićgrada, kao i vjernu maketu ćuprije na Drini, rad višegradskog penzionera, drvorezbara Tomislava Neškovića. Potom su pogledali sekvencu najnovijeg Kusturičinog  filma koji se još uvijek snima sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, “Na mliječnom putu“, i uputili se na dvočasovno krstarenje Drinom Kusturičinim brodom “Lotika“.
U kraćim izjavama za novinare Novak Đoković nije krio oduševljenje Andrićgradom, posebno ističući značaj i ulogu Andrićevog Instituta, te činjenicu da u ovom kompleksu posebno mjesto zauziumaju dva srpska velikana, Njegoš i Andrić.

-Volio bih da na neki način budem dio Anbdrićevog instituta, koji je bez sumnje jedna od najznačajnijih institucija posvećena istoriji srpskog naroda, naglasio je Đoković.
Kusturica je Đokoviđev trijumf na Vimbldonu poredio sa Teslinom istosmjernom strujom, u sportskom pravcu, a Đoković je to pojasnio kao obavezu svih nas da, svako u svom domenu, poput naizmjenične struje, daje maksimum u raznim oblastima.

Novak Đoković je najavio da će se na neki način uključiti u realizaciju ovog značajnog projekta koji se gradi u Višegradu, na ušću Rzava u Drinu.

Slavko Heleta