Međunarodni naučni odbor Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata na dvodnevnoj sjednici u Andićgradu definisao je teme i sadržaje sljedećih brojeva Istorijskih svezaka, koje će izlaziti svakog mjeseca, te donio odluku o osnivanju međunarodnog naučnog istorijskog časopisa.Osnovna tema druge sjednice bila je detaljna razrada programa obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Osim predviđenih naučnih, umjetničkih i dokumentarnih sadržaja, programom je predviđena i bogata izdavačka djelatnost, navodi se u saopštenju iz Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Na početku sjednice Odbora odata je pošta nedavno preminulom direktoru Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta i članu Odbora Miroslavu Jovanoviću.

U radu sjednice, kojom je predsjedavao predsjednik Odbora i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, učestvovali su članovi Odbora: Oleg Ajrapetov, Svetozar Rajak, Miroslav Perišić, Pero Simić i Ivan Obradović.

Međunarodni naučni odbor Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta formiran je 1. decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Osnovni pristup obilježavanju ove značajne godišnjice biće usmjeren ka sveobuhvatnom sagledavanju uzroka Prvog svjetskog rata, njegovog toka i posljedica.