IN MEMORIAM

PROF. DR MIROSLAV JOVANOVIĆ

(1962-2014)

      Dana 8. januara 2014. godine iznenada je preminuo prof. dr Miroslav Jovanović, redovni profesor Filozofskog Fakulteta u Beogradu, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i direktor Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za društvene i humanističke nauke za 2012. godinu.

U svojstvu člana Međunarodnog odbora za obeležavanje 100-godišnjice Prvog svetskog rata Andrićevog instituta u Andrićgradu dao je izuzetan doprinos osmišljavanju programa obeležavanja te značajne godišnjice.

Prof. dr Miroslav Jovanović je spadao u red najistaknutijih savremenih srpskih istoričara. Iza sebe je ostavio izuzetno značajan i bogat naučni opus. Glavna područja njegovih naučnih interesovanja bili su savremena i moderna istorija. Bavio se istraživanjem istorije ruske emigracije u XX veku, proučavanjem moderne i savremene ruske istorije (SSSR) kao i istorije Balkana. Posebno značajan segment istraživačkog rada prof. dr Miroslava Jovanovića odnosio se na proučavanje istorije srpske istoriografije, kao i društvene i kulturne istorije srpskog naroda u XIX i XX veku. Bio je jedan od retkih srpskih istoričara koji je dao doprinos izučavanju problema teorije istorijske nauke. Autor je osam monografija, autor i koautor deset zbirki istorijskih izvora i više od osamdeset naučnih radova i priloga na srpskom, ruskom, engleskom, nemačkom, češkom i bugarskom jeziku.

Preranim odlaskom prof. dr Miroslava Jovanovića istorijska nauka i kultura Srbije ostaju uskraćeni za pregaoca koji je težio i uspevao da proširi horizonte naučne spoznaje prošlosti.

Tokom svog života i rada stručnošću i integritetom pružao je primer i putokaz kolegama i brojnim studentima. Njegovo profesionalno i ljudsko delo inspirisaće sve one koji će u budućnosti ispisivati stranice srpske istoriografije.