U subotu 14. decembra u 20:00 časova, u multiplexu “Dolly Bell“ u Andrićgradu, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Delikventi“, rediteljke Tamare von Steiner.

Film “Delikventi“ osvojio je GRAND PRIX „STEĆAK KNEZA PAVLA“ ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM U SELEKCIJI “EVROPA U FOKUSU“  za spoj univerzalnih poruka i odvažan pristup kompleksnim društvenim odnosima, na festivalu kratkog i dokumentarnog filma “Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu. Publici u Andrićgradu svoje djelo predstaviće rediteljka von Steiner lično.

Sponzori manifestacije: HE na Drini Višegrad i srpsko-rusko prijateljstvo “Zavet“.


S I N O P S I S

Prvi put u istoriji, filmska ekipa ulazi u ozloglašeni zatvor Učardone u Palermu, prikazujući kako danas izgleda mjesto koje je mafija nekada nazivala “Hotel sa pet zvjezdica“.   „Delinkventi“ ulazi unutar ćelija ozloglašenog sicilijanskog zatvora Učardone. Ovaj istražni zatvor je nalik košnici prepunoj najnevjerovatnijih likova koji se nalaze sa obje strane rešetaka: seksualnih manijaka, vjeroučitelja, sveštenika, ubica, edukatora, volontera, pedofila, šizofreničara i mnogih drugih. Unutar ove košnice, ništa nije kao što izgleda, a sve izgovoreno je veoma dvosmisleno. Poslije 54 minuta ovog nadrealnog delirijuma, možete se osjećati kao Čiraš, jedan od likova koji opsesivjo trlja svoj stomak tokom filma. Oslanjajući se na tradiciju „observational cinema„, „Delinkventi“ otkriva surovu sliku stvarnosti u kojoj ljudski život nema vrijednosti, a duša se prodaje za šaku nade.
izvorno ime: Delinquenti                                                                
režija: Tamara von Steiner
žanr: dokumentarni film
trajanje: 54 minuta
jezik: italijanski, sicilijanski
godina proizvodnje: 2013