Radoje Tasić / SRNA

 

Slavni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas u Andrićgradu u Višegradu da će radovi na završetku studentskog doma i drugih objekata biti nastavljeni zahvaljujući i donaciji koju je nedavno dobio od članstva Srpske napredne stranke iz Srbije.

„Od Aleksandra Vučića dobili smo ček na 100.000 evra kao pomoć za završetak objekta studentskog doma“, naglasio je Kusturica.

On je najavio da će u kompleksu Andrićgrada, pored postojećih spomenika Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, biti podignut i spomen-obilježje Nikoli Tesli pred zgradom preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, zatim Mehmed-paši Sokoloviću, kao i Meši Selimoviću.

„Ubuduće ćemo težiti ka tome da se ne postavljaju kopije već postojećih spomenika, već da se teži originalnim rješenjima, pa smo već u pregovorima da akademik Janković uradi bistu Ive Andrića koja će naći mjesto u Andićgradu“, dodao je Kusturica.

Govoreći o planovima, on je pojasnio da je preostalo da se izgradi vizantijski i srpski dvor i karavan saraj, za šta je već obezbijeđen kamen u Hercegovini.

„U obilježevanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata aktivno je uključeno istorijsko odjeljenje Andrićevog instituta, u okviru koga će se do Vidovdana naredne godine pripremiti 12 emisija na ovu temu“, rekao je Kusturica.

On je istakao da će Andrićev institut više pažnje posvetiti 1918. godini gdje će se naučnim radovima i drugim projektima dokazati da Prvi svjetski rat nije izazvao „pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, već hici austrijskog vojnika preko Drine“.

Kusturica je ponovio da je u planu da snimi dokumentarni televizijski film o ovom događaju u kojem će biti suočena različita mišljenja o uzrocima i posljedicama Prvog svjetskog rata.

Idejni tvorac Andrićgrada dodao je da će na Fakultetu lijepih umjetnosti od oktobra naredne godine, na više smjerova u četiri generacije, studirati 160 studenata i da će univerzitet, u okviru koga će se nalaziti, biti privatnog karaktera.

„Na njemu će predavači biti najslavnija imena iz svijeta filma i pozorišta, a studentima će biti na raspolaganju jedna bioskopska dvorana i biblioteka sa 4.000 knjiga“, naveo je Kusturica.

Slavni srpski režiser je rekao da će pozorište biti završeno do Vidovdana iduće godine i da će u njemu, za svečano otvaranje Andrićgrada, biti izveden pozorišni komad Srđana Koljevića koji govori o drami prilikom suđenja Gavrilu Principu.

„To će biti prigodnije i aktuelnije, a za najavljenu premijeru opere `Na Drini ćuprija` pričekaćemo 2015. godinu“, rekao je Kusturica.