Ostvarenje reditelja Miloša Pušića, film “Odumiranje” sinoć je, sa početkom u 20:00 časova,  premijerno prikazan u velikoj sali multiplexa “Dolly Bell“ u Andrićgradu.

Glavnu mušku ulogu u filmu igra glumac Bane Trifunović, koji kroz lik Janka, priča priču o mladim ljudima koji u potrazi za boljim sutra napuštaju planinska sela i okreću se nekom drugom, životu.

Poslije nekoliko mučnih godina života u Beogradu, provedenih na teškim poslovima i praćenih besparicom, Janko (Bane Trifunović) se vraća u svoje zabito, i ljudima opustelo, planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Njemačku, vjerujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje “mjesto pod suncem”. Njegova usamljena majka Milica,  koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namjere odustane.

U izjavi nakon premijere filma režiser Miloš Pušić je rekao kako su samim filmom želeli da predtsave to pitanje današnjice u čitavom regionu kako mladi žele da odu sa ovih prostora, u nadi da će se negdje drugdje bolje snaći.

-         Stiče se utisak da svi u regionu razmišljaju o tome kako da odu odavde, o nadi da se negdje drugdje mogu bolje snaći. Ovaj film se između ostalog bavi tom dilemom, šta treba učiniti, šta smijemo učiniti i koja je cijena koju smijemo da platimo za bolji život. Nama nije bila namjera da damo odgovor na to pitanje već da natjeramo svakog od gledalaca da se zamisli o tome i zapita šta je granica do koje se smije ići.

Dušan Spasojević, scenarista filma, izjavio je da je prije samog scenarija za ovaj film postojao dramski komad koji se dugo godina igrao u Ateljeu 212 kao pozorišna predstava sa istim naslovom “Odumiranje”, a sve je započelo od jednog utiska koji je dobio kada se sreo sa čovjekom koji živi u neposrednoj blizini njegove vikendice na planini Povlen.

-         Po tom čoveku sam razvio lik Strahinje, igra ga Boris Isaković,  koji je centralna figura pored Janka u filmu, i sve je od njega nastalo. Najprije sam formirao njegov karakter i priču o njemu pa sam od njega napravio i napisao scenario.

Dušan je takođe dodao da se samim filmom željelo što objektivnije prikazati to pitanje odlaska sa ovih prostora.

-         Pokušali smo da ne stajemo ni na čiju stranu već da budemo što više objektivni kada je riječ i o našoj generaciji ali i generaciji starijih koji bi da odu iz ovih zemlaja jer je taj problem univerzalan na ovom prostoru Balkana.

Sam film je za kratko vrijeme ostvario zapažen uspeh u svijetu ali i ovdje kod nas što pokazuje i značajan broj osvojenih nagrada. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Karlovim Varima, nakon toga je zapažen uspjeh imao na festivalu u Solunu. Nagradu publike dobio je na festivalu u Atini, a nagradu ekumenskog žirija u Kotbusu, a prije dva dana i nagradu specijalnog žirija na filmskom festivalu u Prištini kao i na mnogim drugim domaćim festivalima.