MOSKVA - U razgovoru s ruskom agencijom “Russia Today“, poznati reditelj Emir Kusturica izjavio je kako je on “žrtva fundamentalizma“,  te da je Sarajevo “etnički očišćen grad“ u kojem 95% stanovnika čine muslimani.

Kusturica kaže kako bi u Sarajevo otišao bez ikakve emocije jer je “većina onoga što je volio u tom gradu nestalo u ratu“.

- Grad čine ljudi, a ova masa se promijenila – društveno, vjerski, intelektualno, i ona 20 godina gradi sistem vrijednosti u koji se ja ne uklapam, rekao je proslavljeni srpski reditelj.

- Koliko god sam se borio za opstanak Jugoslavije, smatram da je vrijeme da svako pokuša živjeti sam zato što, ako dijelite mjesto s nekim ko govori među katolicima i pravoslavcima da će muslimanska ideologija na kraju pobijediti – budućnost te države nije zagarantovana.

Emir Nemanja Kusturica je rekao i kako gradi farmu na granici Srbije i Republike Srpske na kojoj će “ostati i brinuti se o kravama i ovcama“.

- Nadam se da će mi život biti dug i raznovrstan i da, kada dođe trenutak umiranja, neću ni osjetiti da sam umro.

Kusturica je ruskoj agenciji rekao i kako događaji u Ukrajini pokazuju kako su EU i NATO, kojeg naziva umjetnom tvorevinom, usko povezani. Konačni cilj tog vojnog saveza su prirodni resursi u Sibiru.

- Napoleon je pokušao doći do njih, Hitler je pokušao, Čak je Madeleine Albright rekla da nije pošteno da tako mali broj ljudi živi na tako velikoj teritoriji. Mislila je na vaš plin, vašu naftu i sve rude koje tamo imate, rekao je Kusturica za “Russia Today“.

VIDEO:

http://rt.com/shows/sophieco/emir-kusturica-europe-russia-296/