19. NOVEMBRA /SRNA/

Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media Invent iz Novog Sada dodijeli su Andrićgradu priznanje „Zlatni ključ“, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

„Njegujući demokratske i kulturološke vrijednosti i standarde, žiri je konstatovao da Andrićgrad i njegov “gradonačelnik“ Emir Kusturica ne samo zaslužuju ovo vrijedno priznanje, nego i doprinose afirmaciji i promociji svjetske kulturne baštine“, saopšteno je iz kompanije Media Invent.

Ovo značajno priznanje biće uručeno 25. novembra na Drugom Dunavskom biznis forumu u Master centru Novosadskog sajma.

KUSTURICA: EVROPA PREPOZNALA URBANU VRIJEDNOST GRADA OD KAMENA

Idejni tvorac grada od kamena, Emir Kusturica, rekao je Srni da je priznanje „Zlatni ključ“, koje su Andrićgradu dodijelili Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media Invent iz Novog Sada, potvrda značaja Andrićgrada ne samo za regionalnu, već i za evropsku i svjetsku kulturnu baštinu.

„U Andrićgrad su uložena značajna sredstva i značajan trud i drago nam je kada to neko vidi i prizna. Ne čudi nas da su značaj ovog projekta prepoznali Ulm i Novi Sad. Nije nama teško sa onima koji prepoznaju urbane vrijednosti, nama je teško u kasabi, u Višegradu, gdje to ne vide, gdje im se i dan danas mrtvaci sahranjuju iz gepeka jer nemaju kapelu, gdje se mladenci vjenčavaju po hodnicima, gdje se izlijeva kanalizacija, pa kad je nizak vazdušni pritisak širi se smrad po gradu…“, naglasio je Kusturica.

Ne čudi, kaže proslavljeni režiser, kada Evropa prepozna vrijednost Andrićgrada, njegovu stilsku konstrukciju, pozornicu, digitalni bioskop…

„To su kvaliteti koje Evropa prepozna, ali bi nas čudilo da to prepozna i prizna Višegrad, opština u kojoj se od 1996. do 2006. godine za plate troše pare od potopljenog zemljišta. Oni niti hoće niti žele da vidi šta donosi Andrićgrad. Ali, to je valjda naš usud. Njima smeta da im djeca dolaze u bioskop, njima smeta crkva koja ima parking, nova zgrada opštine… Njima te vrijednosti ne trebaju, jer su navikli da se valjaju u blatu“, naglasio je Kusturica.

Dok Evropa vidi i nagrađuje Andrićgrad, dodao je Kusturica, neki mediji se bave poslovanjem Andrićgrada, kada i koliko je uzeto kredita.

„Danas svako zna da kada se kredit uzme, ona se mora i vratiti. Tri su revizije prošle nedavno kroz Andrićgrad – jedna iz Banjaluke, internacionalna grupa za reviziju građevinskih radova i finansijska inspekcija, i sve su dale pozitivnu ocjenu, a oni koji ne žele da to čuju i vide dotiču se mog kredita, a danas kredite uzimaju svi“, istakao je Kusturica.

Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media Invent iz Novog Sada dodijeli su Andrićgradu priznanje „Zlatni ključ“, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

„Negujući demokratske i kulturološke vrednosti i standarde žiri je konstatovao da Andrićgrad i njegov ‘gradonačelnik’ Emir Kusturica ne samo da zaslužuju ovo vredno priznanje, nego i doprinose afirmaciji i promociji svetske kulturne baštine“, saopšteno je iz kompanije Medija Invent