Beta / Medija Centar

Petak, 29. novembar 2013. godine

Konferencija za novinare  Andrićgrada

Spomenik vladiki Petru II Petroviću Njegošu, povodom 200. godišnjice rođenja tog velikog pjesnika i državnika, biće otkriven u petak, 29. novembra u Andrićgradu, najavio je danas direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica. Na konferenciji za novinare, Kusturica je rekao da će na taj način biti ispravljena propuštena prilika da se obiljeleži 200. godišnjica rođenja Njegoša, kojeg je nazvao najvažnijim pesnikom.

„Najmlađi od svih starih evropskih gradova ugostiće Petra II Petrovića Njegoša, na njegovom trgu ispred Crkve svetog Lazara, čime će čuvati leđa Andriću, koji je u njemu vidio svog duhovnog oca i o kome je, ne tako često pisao, ali kada je pisao to je bilo odlučujuće da na tom mjestu stoji Petar II Petrović Njegoš, tragični junak kosovske misli“, rekao je Kusturica.

Kusturica je ocijenio da Andrićgrad ne bi bio to što jeste da nema Njegoša i dodao da će povodom 200 godina njegovog rođenja biti organizovan i program u kojem će učestvovati 200 igrača folklora, hor iz Bijeljine, biće pušteno 200 golubova a biće predstavljeno i novo izdanje sabranih djela Matije Bećkovića.

Pjesnik Matija Bećković podsjetio je da je prvi spomenik Njegošu podigao pjesnik Jovan Dučić u Trebinju prije 80 godina. „Dučić je tada proglasio Njegoša počasnim građaninom Trebinja a ovaj put će postati počasni građanin Andrićgrada, čijom je izgradnjom Višegrad postao više od grada“, rekao je Bećković.