Veliko interesovanje mladih Višegrađana za interaktivno predavanje „Droga nema posljednju riječ“ O RADU PRAVOSLAVNE Zajednice „Žemlja živih“

USPJEŠAN PROJEKAT ODVIKAVANjA OD ZAVISNOSTI

Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad, u saradnji sa pravoslavnom Zajednicom za resocijalizaciju i rehabilitaciju bivših zavisnika od droge „Zemlja živih“, koja djeluje pri Bačkoj, Niškoj i Šumadijskoj Eparhiji, organizovala je u subotu, 7. septembra interaktivno predavanje na temu „Droga nema posljednju riječ“.
Predavanje, kome je predhodilo prikazivanje dokumentarnog filma o radu ove Zajednice, održano je u maloj sali Bioskopa „Doli Bel“ u kompleksu Andrićgrada, uz prisustvo velikog broja mladih Višegrađana, koji su predhodno prisustvovali Molebanu uz početak nove školske godine, u crkvi Svetog Kneza Lazara.

EVIDENTAN PORAST NARKOMANIJE I DRUGIH ZAVISNOSTI

-Činjenica je da je u cijelom svijetu evidentan porast narkomanije i zavisnosti u svakom smislu, posebno kod mladih ljudi, tako da smo se odlučili da na početku nove školske godine edukujemo učenike o problemu sa kojim se mogu susresti. Jer od narkomanije vreba opasnost na svakom koraku, pa i oko naših škola, izjavio je jerej Sredoje Andrić.
Uz sveštenika Aleksandra Novakovića iz Lazarevca u Šumadijskoj Eparhiji, o radu odjeljenja ove zajednice pri manastiru Kovilj govorili su štićenici, koji su uspjeli da se izvuku iz životnog ambisa u koji su dospjeli nakon dugogodišnjeg konzumiranja raznih narkotika.
Po riječima sveštenika Aleksandra Novakovića uz pomoć Zajednice „Zemlja živioh“ mladi ljudi, višestruki ovisnici, pokušavaju da se oslobode zavisnosti od svih aktivnih supstanci i drugih oblika zavisnosti.
-Došli smo u Višegrad da predstavimo naš projekat koji ima za cilj da pomogne mladim ljudima koji su skrenuli sa puta, da im uz našu Crkvu ukažemo na Hrista kako bi izliječili svoje telo i dušu, pojasnio je sveštenik Novaković.

ISPOVJESTI ŠTIĆENIKA

Jedan od štićenika Zajednice „Zemlja živih“ pri manastiru Kovilj, u Bačkoj Eparhiji, je Vladimir Mišković iz Zemuna, koji je preživio istinski pakao droge.
-U ovoj Zajednici sam osam meseci, a program oporavka traje trideset meseci. Nakon što sam prošao brojna lečilišta, Bolnice, čak i Rusko, shvatio sam da je ovo jedino mesto u kome se uspešno mogu vratiti u normalan život, rekao je Mišković.
On je dodao da je ovo jedini pravi projekat ovakve vrste u Srbiji, i to besplatan.
-Shvatio sam da je Srpska pravoslavna Crkva, koja organizuje ovaj program, jedina zvezda vodilja koja nam može da otvori ljubav, za kojom tragamo celi život. Jer smo mi zavisnici u suštini veliki tragači za Isusom Hristom, koga možemo pronaći samo u našoj Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, naglasio je ovaj štićenik Zajednice za resocijalizaciju i rehabilitaciju bivših zavisnika od droge „Zemlja živih“.
Sa ovog izuzetno uspješnog interaktivnog predavanja upućen je apel roditeljima da vode računa u kakvom društvu im se djeca kreću, a mladi ljudi upozoreni da droga ne vodi u život, već u ambis i najčešće u smrt.

Slavko Heleta