licidersko-srce

 

Peti Međunarodni dječiji festival folklora “Licidersko srce” održaće se od 19.do 23.avgusta u Užicu, Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Višegradu, Mokroj Gori, Zlatiboru i Skelanima, a ove godine na festivalu će učestvovati 22 ansambla iz 8 zemalja.

„Tokom pet festivalskih dana organizatori će ugostiti djecu iz Grčke,Turske, Bugarske, Češke, Makedonije, Turkmenistana, Republike Srpske i Srbije. Ukupno 800 učesnika uzrasta od 10 do 15 godina će se pored festivalskog djela i međusobno družiti, sklapati nova prijateljstva i jačati veze među narodima”, rekla je Ivana Cvetković iz organizacionog odbora festivala.

Festival će, po rečima Cvetkovićeve, biti tradicionalno otvoren izložbom narodnih nošnji zemalja učesnica u muzeju “Jokanovića kuća” u Užicu i trajaće koliko i sam festival.

Posle svečanog defilea i otvaranja festivala na Gradskom trgu u Užicu u ponedeljak, koncert će održati “Moje tri”.

„Ove godine festival ima i novi sadržaj edukativnog karaktera, tribinu “Deca – čuvari tradicije“ na kojoj će eminentni stručnjaci iz ove oblasti govoriti o značaju čuvanja nematerijalnog kulturnog blaga, kao i o metodici rada sa najmlađima na ovom planu” istakla je predsednica organizacionog odbora festivala Gordana Paunović.

Ona je naglasila i da će i ove godine na svim lokacijama na kojima se održava festival, biti štandovi na kojima će se prodavati liciderska srca u sklopu humanitarne akcije “Licidersko srce za zdravo dečje srce”, a sve donacije namenjene su za pomoć djeci koja imaju oboljelo srce i njihovo lečenje.

U srijedu 21. avgusta, festival gostuje u Višegradu, u Andrićgradu na Trgu Petra Petrovića Njegoša, a program festivalskih dešavanja je sljedeći:

- 18:30 festivalski defile od mosta Mehmed-paše Sokolovića do Andrićgrada;

- 19:15 revija narodnih nošnji;

- 19:30 večernji koncert.