DSC_0700

REVIJA NOŠNjI I KONCERT U ANDRIĆGRADU

Višegrad je juče ugostio mlade folkloriste iz više Evropskih zemalja, koji od 19. avgusta učestvuju na Petom Međunarodnom festivalu folklora „Licidersko srce“, čiji je pokrovitelj predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon što su u grad na Drini i Rzavu stigli brodovima iz Bajine Bašte i autobusima iz Užica mladi folkloristi su od ćuprije na Drini i Trga palih boraca prodefilovali glavnom Višegradskom ulicom Kralja Petra Prvog do kompleksa Andrićgrada, gdje je održana kraća revija nardonih nošnji, a potom cjelovečerlji koncert, na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša, ispred novoizgrađenog hrama Svetog Cara Lazara.
Brojni Višegrađani i gosti „Andrićgrada“ uživali su u raznolikosti nošnji i uigranim koreografijama mladih fiolklorista iz Srbije, Makedonije, Turske, Bugarske, Češke i Republike Srpske.
Uz njih, na koncertu je sa guslarskom pjesmom nastupila i mlada Kraljevčanka, Bojana Peković, koja je zajedno sa Bratom Nikolom protekle godine pobjedila na takmičenju „Ja imam talenat“.
Na posebnim štandovima posjetioci su imali priliku kupiti liciderska srca, u okviru humanitarne akcije „Licidersko srce za zdravo dječije srce“, a cjelokupan prihod od prodaje ovih suvenira namjenjen je za liječenje djece od srčanih oboljenja.
Na festivalu „Licidersko srce“, koji se završava 23. avgusta, učestvuju 22 dječija folklorna ansambla iz osam zemalja, sa oko 800 mladih folklorista, a pored Užica i Višegrada programi se izvode u Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Mokroj Gori, Zlatiboru i Skelanima.

Slavko Heleta