twalk-with-me3

Možda zbog motorijade i njenih učesnika niste primjetili momka sa rancem na leđima i psom u naručju koji je sinoć šetao ulicama našeg grada. Radi se o Wijnand Boon-u “putujućem novinaru” iz Liedena u Holandiji koji se odlučio na nevjerovatan podvig i avanturu da pješači od Holandije do Egipta.

Putovanje pod nazivom “Hodati i Pričati 6000 milja sa iPhonom i gitarom” počelo je prije tri godine iz Lidena u Holandiji i vodilo preko Francuske, Španije, Portugala, Švajcarske, Italije i zapadnih zemalja bivše Jugoslavije nakon čega je stigao u Višegrad.

Koliko smo uspjeli da saznamo iz razgovora sa ovim hrabrim čovjekom on se na ovaj nimalo lak put odlučio zbog govora holandske kraljice uoči Božića prije par godina.

Naime, u tom govoru kraljica govori o globalizaciji svijeta i nestajanju pravih ljudskih vrjednosti kao i tome da ljudi više nisu željni da pomognu jedni drugima ukoliko se ne poznaju. Kao jednog od najvećih krivaca za to navela je prisustvo društvenih mreza koje svi koristimo.

Isfrustiran zbog toga mladi čovjek je napisao pismo kraljici u kojem je obavjestio da će da pređe 6000 milja pješke usput upoznajući ljude koje naravno nikada nije sreo i za koje je uvjeren da će mu pomoći ukoliko mu nešto bude potrebno i pozvao kraljicu da ukoliko želi može da mu pravi društvo i hoda zajedno sa njim.

Osnovni cilj putovanja je: povezivanje sa ljudima bez obzira na nacionalne, geografske i religiozne granice, da dokaže da je vjera u nešto mnogo jača od straha od toga kao i pokaže pravu vrijednost društvanih mreža.

Svoju misiju Wijnand nastavlja preko Srbije i Bugarske i nada se da neće morati da završi svoje putovanje u Turskoj umjesto u Egiptu zbog sukoba u Siriji koja je takođe bila na njegovom putu.

Izvor: Radio L