CRKVA
Foto: 28.06.2013., po završetku Svete arhijerejske liturgije

 
Neimari Andrićgrada, jedinog grada u svijetu posvećenog nobelovcu, Ivi Andriću, oborili su, kako kažu stručnjaci, svjetski rekord u izgradnji crkve, jer su hram posvećen Svetom velikomučeniku caru Lazaru i kosovskim junacima izgradili za nepuna dva mjeseca.

Temelji za hram, koji se nalazi na isturenom jezičku zemlje na ušću Rzava u Drinu, na kraju Andrićgrada, postavljeni su 27. aprila a hram je ukrovljen i na njega postavljen krst 25. juna ove godine.
Samo tri dana kasnije, na Vidovdan, u još iznutra nezavršenoj crkvi vladika zahumsko-hercegovački Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Glavni menadžer Andirćgrada Žan Marjanović kaže da je hram izgrađen u rekordnom roku ali da to nije nikava novost jer su se tako u Andrićgradu pravile sve građevine pa je za samo dvije godine iz zemlje izniklo više od 70 odsto grada od kamena.

„ Moram istaći da su crkvu gradili Višegrađani, majstori, neimari zaposleni kod višegradskih izvođača radova na Andrićgradu uz vizionarske ideje profesora Emira Kustrurice, glavnog inženjera Radomira Stojića i mnogih drugih koji su učestvovali u ovom i ostalim projektima,“ rekao je Marjanović.

Neimari su se trudili da hram bude jedinstven u svemu i originalan po građevinskom materijalu koji se u njega ugrađuje.Tako je njegova fasada obložena sa hiljadu metara kvadratnih specijalnog bijelog kamena traventino, koji se kopa u majdanu na tursko-sirijskoj granici, vatrostalna cigla ugrađena oko vrata i prozora je uvezena iz Grčke i trenutno se koristi za obnovu manastira Hilandara.

U prozore je ugrađeno posebno staklo koje aposrbuje negativna UV zračenja tako da bi se vjernici u hramu osjećali što prijatnije .
U  valjaonici bakra u Sevojnu izuzetno za hram u Andrićgradu pripremljen je bakar kojim je obložena njegova kupola.
„Mi smo u zidove i temelje hrama ugrađivali najsavremenije građevinske materijale pa i eko- cement, a tako je urađeno i sa ostalim građevinama. Zidovi na njima su široki oko 50 centimetara i već smo tim, i drugim metodama, postigli uštedu energije od 20 odsto, „ dodaje Marjanović.
Prema Marjanovićevim riječima planirano je da ikonostas urade najpoznatiji ruski i srpski umjetnici kao i ikone na njemu .
„Crkva će biti oslikana i to mozaikom i taj posao će sigurno trajati najmanje dvije godine i biće po mnogo čemu u unutrašnjosti slična hramu na Oplencu u Topoli, zadužbini Karađorđevića, „ ističe Marjanović.
Za dalji nastavak radova na završetku crkve u Andrićgradu, koja je modifikovana kopija hrama u manastiru Visoki Dečani, javljaju se mnogi darodavaoci i donatori.
Tako je domoćin Dragan Špinjo, rodom iz sela Stari Brod, sada nastanjen u Beogradu donirao izradu krsta na hramu visokog 2,2 metra, sa pozlatom od 22 karata i specijalnim premazom koji će mu vijekovima sačuvati sjaj i boju.

Hram u Andrićgradu visok je 19 metara , dužina mu je 26 a širina 16 metara.
Projektom je planirano da u sastavu Andrićgrada bude i srednjovjekovni zid na obalama Drine i Rzava ali će se, kako kaže Marjanović, djelimično odstupiti od ove ideje, kako bi hram, kao što je to sada, bio vidljiv sa tri strane i blještao u punom sjaju za sve one koji prolaze mgistralnim putem Užice – Ustiprača.
„Nije bilo predviđeno da se u ovoj fazi gradnje sazida hram ali je Kusturica insistirao na tome i veoma je ponosan što je on za kratko vrijeme postao biser i ponos grada posvećenog Ivi Andriću, „ zaključuje Marajnović.
Ovdje se očekuje da svetinja u Andrićgradu bude saborni hram a za sveštenika je već postavljen prota Milutin Andrić.

S obzirom da su se u gradnji Andrićgrada dosad koristili građevinskii materijali koji odgovaraju svjetski priznatim standardima u menadžmentu kažu da će se kandidovati za dobijanje sertifikata ekološkog grada.

Radoje Tasić