DSC_0753

 

U Višegradu je održana sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske na kojoj su analizirane dosadašnje aktivnosti i konkretizovan plan rada u narednom periodu.

Po riječima predsjednika ove organizacije, Nedeljka Mitrovića, njihova najprioritetnija aktivnost je zavjetno pitanje traženja preostalih 1680 nestalih, od čega 675 boraca VRS.

- Tu je i pitanje zapošljavanja 1500 djece, potomaka nestalih boraca i civila, koja su punih 18 godina na Zavodu za zapošljavanje, naglasio je Mitrović, najavljujući aktivnosti kod nadležnih da ova i naredna godina budu period njihovog potpunog zapošljavanja.

On je podsjetio da i 1500 porodica, potomaka nestalih, nema riješeno stambeno pitanje, najavljujući mogućnost zaduženja Vlade Srpske, kako bi se ovo pitanje razrješilo u naredne dvije godine.

Mitrović je rekao da je, uz podršku predsjednika RS, u toku akcija posthumnog odlikovanja zaslužnih boraca, nestalih u proteklom ratu.

Predsjednik opštinske organizacije nestalih u Višegradu, Ratko Maunaga, je rekao da su im aktivnosti usmjerene na traženje nestalih, podsjetivši da se traga za 90 stradalih tokom proteklog rata na području Goražda.

Učesnici jučerašnje sjednice položili su cvijeće na Spomenik braniocima RS na višegradskom Trgu palih boraca i obišli Andrićgrad.

Članovi organizacije impresionirani su onim što je već izgrađeno u Andrićgradu i sadržajem koji će ovaj kompleks nuditi po završetku izgradnje. Najavljen je i ponovni dolazak delegacije na svečano otvaranje drugog dijela grada od kamena kako bi se uvjerili u tvrdnje vodiča da će objekti u izgradnji drugog dijela grada biti završeni u sivoj fazi gradnje do Vidovdana ove godine.

Slavko Heleta