emir-kusturica

Produkcijska kuća Emira Kusturice, pod nazivom „Rasta International“ poziva sve zaintersovane od 18 do 70 godina, da se prijave za statiranje u njegovom novom filmu „Ljubav i rat“ u kojem glavnu žensku ulogu igra Monika Beluči, te da dođu u srijedu 5.juna 2013, u 18 časova u prostorije Doma mladih u Trebinju. Kako je i najavljeno, snimanje filma “Ljubav i rat“ počinje 10.juna u Trebinju, a odvijaće se u tri faze, prva do 26. juna, druga od 20. jula do 5. avgusta, te treća od 12. avgusta do 30. oktobra.

Kako je ranije rečeno film će se sastojati od tri metaforičke priče. Prva priča govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mlijeko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca. On usput susreće zmije koje je u početku pokušavao da nahrani mlijekom. One su bile nepovjerljive, ali su na kraju prihvatile i mlijeko i vojnika.

Dolazi kraj rata. Vojnik još jednom odlazi po mlijeko, ali ga zmija napadne. On je u borbi pobjeđuje i odlazi u svoje selo gdje zatiče stravičan prizor – svi stanovnici su zaklani.

U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mlijeko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste. Žena u očajanju skače u bunar, ali je vojnik spašava i oni bježe pred napadačima. Tokom potjere djevojka se žrtvuje za svog spasioca, ulazi u minsko polje i gine.

U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze, natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.

Ovo je prvi igrani film iz Republike Srpske koji će se pojaviti na Kanskom festivalu 2014. godine.