DSC_0409

U Andrićgradu u Višegradu juče je Izvršni odbor Veslačkog saveza RS uz pristanak Veslačkog saveza BiH pokrenuo inicijativu kod Svjetske veslačke federacije FISA za kandidaturu ovog grada za održavanje Balkanskog prvenstva u veslanju „Višegrad-Andrićgrad 2014“.
Prema predlogu projekta prvenstva koje će se održati u septembru 2014. godine na Drini na stazi kod naselja Sase , učestvovaće oko 250 takmičra iz Srbije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Turske, Makedonije i BiH.
Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Goran Race rekao je da će prije, u toku i nakon održavanja Balkanskog prvenstva, Višegrad postati regionalni veslački centar kao što je i planirano u smjernicama realizacije strateških ciljeva sporta u Republici Srpskoj i BiH.

„Balkansko prvenstvo u Višegradu će značjano doprinijeti popularizaciji još jednog olimpijsakog sporta koji nije dosad na ovim prostorima imao priliku da se dokaže,“ rekao je Race.

 
Predviđeno je da veslači iz BiH učestvuju u dvije discipline.
Tehničku i drugu podršku održavanja Balkanskog prvenstva u veslanju daće Veslački savez Srbije rekli su njegovi predstavnici koji su prisustvovali dogovorima u Višegradu.
Prema projektu za finansiranje prvenstva sredstva će obezbjediti Ministarstvo civilnih poslova BiH , Ministarstvo porodice , omladine i sporta RS kao i brojni sponzori.
Predsjednik Veslačkog saveza RS režiser Emir Kusturica telefonom se javio učesnicima sastanka u Višegradu i dao punu podršku pripremama za organizaciju ovog značajnog sportskog događaja.

 

Radoje Tasić