OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KONCERTI U ANDRIĆGRADU I GRADSKOJ DVORANI

U organizaciji KUD-a „Bikavac“ i pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, od 9. do 13. maja Višegrad je domaćin 10. Međunarodnom festivalu folklora „Višegrad 2013“ na kome učestvuje 11 folklornih ansambala iz šest zemalja.
Iz Grčke dolaze KUD-ovi „Glosa“ i „Tahagara“, iz Bugarske „Učetilite“ i „Ritmovi Rile“, a iz Rumunije KUD „Gagurelul“.
Na festivalu Srbiju predstavljaju KUD-ovi Vojvoda Janko Katić“ iz Mladenovca, „Kruna“ iz Obrenovca“ i „Prvi Partizan“ iz Užica, a Republiku Srpsku dva KUD-a iz Višegrada“, „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“ i „Bikavac“.
Pored opštine Višegrad organizaciju festivala su pomogli preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, „Andrićgrad“ i Gradska dvorana Višegrad, kao i jedan broj sponzora iz Višegrada.
Prema Protokolu 10. Međunarodnog festivala folklora „Višegrad 2013“ u četvrtak, 9. maja je doček gostiju iz Grčke, Bugarske i Rumunije, a uvodni koncert je u petak, 10. maja u 18 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, čemu će predhoditi defile učesnika sa ćuprije na Drini.
Glavni festivalski dan je u subotu, 11. maja, kada će načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković, u 12 časova, organizovati prijem za učesnike. U 17 časova počinje defile učesnika sa ćuprije na Drini, višegradskim ulicama do Gradske dvorane, gdje se u 18 časova održava Festivalski koncert. Festival će, nakon svečanog defilea, otvoriti načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.
U nedelju, 12. maja planirano je druženje učesnika Festivala u Višegradskoj Banji, a u ponedeljak, 13. maja je ispraćaj gostiju.
Osnivač festivala je Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna, a od 2012. godine njegovu organizaciju preuzeo je KUD-„Bikavac“ iz Višegrada.

Slavko Heleta