grigorije_0

Crkva u Andrićgradu u Višegradu, čija je izgradnja  u toku, biće posvećena Svetom mučeniku Lazaru kosovskom i mučenicima postradalim zajedno sa njim za vjeru pravoslavnu. Ova bogomolja je replika manastira Visokih Dečana umanjenih dimenzija prilasgođenih prostoru na kome se nalazi”, rekao je  vladika  zahumsko-hercegovački  Grigoriju po čijem balgoslovu je i počela izgradnja ovog pravoslavnog harama.

Projekat su uradili arhitekte Andrićgrada  uz konsultaciju idejnog tvorca cijelog  kompleksa na ušću Drine i Rzava, srpskog režisera  Emira Kusturice.

Vladika Grigorije je u vaskršnjem intervjuu za Radio RS i Radio Višegrad, potvrdio da je za  arhitektonko uređenje ove crkve  dovežen bijeli kamen travertino iz grada Konije u Turskoj, drevne ranohrišćanske Ikonije, koji će biti kombinovan sa našim domaćim kamenom.

“Najvjerovatnije da će sav krov crkve zajedno sa kupolom biti prekriven bakrom do 28 .juna ove godine. U ovoj fazi gradnje nije predviđeno da se odmah radi živopis enterijera ali razmišljamo u budućnosti ako Bog da i ako bude mogućnosti da se uradi živopis mozaicima ili fresko tehnikom ”, kazao je  vladika Grigorije.

Izgradnjom Andrićgrada Višegrad je dobio jedno urbano jezgro po ugledu na mnoge najljepše mediteranske gradove. Ovaj  grad na Drini već sada doživljava preobražaj iz jedne varoši u značajan  centar sa svim kulturnim i drugim sadržajima koji čine jedan grad.

“U svim grdaovima judeohrišćanske civilizacije, Crkva se nalazi u centru Grada, ona je jezgro oko koga se formira grad koji je sav orijentisan ka Crkvi a oko njega se nalaze trgovi na kojima se odvija život.

Po istom tom principu su građeni svi naši najznačajniji manastiri. S obzirom da je u samoj ideji Andrićgrada planirana Crkva na najznačajnijem mjestu,ona će biti Saborna crkva”, saopštio  je vladika Grigorije.

Prema tome u sabornoj crkvi će biti služene liturgije svake nedelje i praznika.

“ Iskreno se nadam da će jednoga dana to biti  episkopsko sjedište, prestoni grad i hram eparhije. Višegrad bi to mogao biti iz više razloga a moja vizija je da prije svega taj grad i hram budu sveza i veza sa obje strane Drine”, kazao je u vaskršnjem intervjuu za RRS i lokalni RVG episkop Grigorije.

On ističe da je za pravoslavlje u ovom vremenu najbitnije oplemenjivanje i oblagodaćenje naroda kao zajendice koja se pretvara u vječnu zajednicu ljudi koji nikad ne umiru. To je i svrha velikog graditeljksog poduhvata Emira Kusturice, da budemo dio naroda koji zna ko je i kuda ide ali i gdje i kako živi.

Na naše pitanje  kako se Višegrađani mogu odužiti idejnom tvorcu Andrićgrada u kojem  posebno mjesto zauzima crkva Svetog Lazara kosovskog i stradalih kosovskih junaka, njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije je kratko odgovorio “Da je po  Dostojevskom, loš čovjek nezahvalno biće na dvije noge i da prema tome nije teško zaključiti kakav je dobar čovjek”…

 

Mira Andrić