DSC_0538

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas prilikom posjete Andrićgradu da je ideja o izgradnji grada od kamena potpuno opravdana, ulaganje u nju ima svoju svrhu a da su svi prigovori na ovaj monumentalni projekat sasvim neopravdani.
„Stvaranje svih velikih djela uglavnom prate prazne priče a ovo je veliko djelo Emira Kusturice stvoreno u veoma teškim uslovima. Ali i teški i skoro nemogući uslovi rađaju velike ideje“, dodao je Dodik.
Dodik je istakao da je došao da vidi dokle se stiglo sa izgradnjom Andrićgrada i da se uvjeri da li će sve biti spremno da se za Vidovdan ove godine na dostojanstven način obilježi ono što je urađeno.
„Ovaj projekt i u toku svoje izgradnje izaziva veliku pažnju naše i svjetske javnosti a posebno turista pa je, kako sam informisan, za prvomajske i vaskršnje praznike ovdje zabilježena rekordna posjeta“, rekao je Dodik.
Predsjednik RS je naglasio da turisti ovdje dolaze da vide djelo velikog neimara i da se podsjete na našu istoriju hodom kroz ulice Andrićgrada ali i da im se ukaže na veličinu i značaj djela našeg nobelovca Ive Andrića.
„Mislim da je već vrijeme da se graditeljima Andrićgrada s pravom skine kapa za sve ono što su uradili i sagradili“, zaključio je Dodik.
Slavni srpski režiser Emir Kusturica je rekao da je izgrađeno 80 odsto grada od kamena i da će do Vidovdana ove godine nići još jedan trg, biće osvještan hram, ukrovljen hotel i završena upravna zgrada preduzeća „ HE na Drini“.
„Tog dana ćemo napraviti veličanstven program u toku koga će svirati „No smoking orchestra“ i trubači a održaće se i mini koncert ozbiljne muzike“, rekao je Kusturica.
Objašnjavajući dinamiku gradnje Andićgrada Kusturica je podsjetio da za 24 mjeseca izgrađeno 22.000 metara kvadratnih korisnog prostora ili 900 metara kvadratnih mjesečno.
On je po prvi put rekao da većinski vlasnik objekata Andrićgrada neće biti Vlada RS i da je nastavak gradnje omogućen raznim grantovima i kreditima.
On se zahvalio predsjedniku Miloradu Dodiku na razumijevanju i pomoći oko izgradnje grada od kamena.
„Sve će biti gotovo do Vidovdana 2014. godine kada će se na ovoj veleljepnoj pozornici obilježiti stogodišnjica početka Prvog svetskog rata“.

R.T.