PROMOCIJA KNJIGE SOHA NEBESKA

U knjižari ‚‚Ili-Ili“ u Andrićgradu promovisana je prva zbirka pjesama Valentine S. Topalović iz Priboja pod nazivom „Soha nebeska“.

Govoreći o ovoj knjizi recenzent profesor Aleksandar Jerkov je istakao da su u njoj na jedan lijep način sadržani pjesnikinji pokušaji i istraživanja.

‚‚O Valentini danas treba govoriti kao o mladoj ali veoma obećavajućoj pjesničkoj pojavi. U njenim pjesmama vlada lirski naboj, ona piše njegovanim i finim stilom i u isto vrijeme govori o senzibilitetu današnjeg vremena“ rekao je Jerkov.

Mlada pjesnikinja Valentina S. Topalović naglasila je da je objavljivanjem prve zbirke pjesama htjela da napravi presjek svih prozaida koje je do sad napisala.

‚‚Knjiga nosi naziv ‚‚Soha nebeska“ zato što je to jedna lijepa metafora za cijelu ovu knjigu. Vuk Stefanović Karadžić je sohama zvao planine koje drže nebo kako ljudima ne bi palo na glavu. Meni je to jako interesantno jer kako nešto tako prazno i beskonačno može da zgromi čovjeka. I to zapravo jeste najveći strah čovjeka u savremenom dobu, strah od otuđenja i praznine, i mi umjetnošću treba da se tome opiremo“ rekla je Topalovićeva.

Knjiga ‚‚Soha nebeska“ sadrži 20 pjesama u prozi i 20 pjesama a izašla je u izdanju izdavačke kuće ‚‚Bernar“ iz Beograda.

Milica Kusmuk