PROMOCIJA U ANDRICGRADU BOJAN I DEJAN
Andrićgrad – kultura
U multipleksu „Doli Bel“ u Andrićgradu u Višegradu sinoć su predstavljene knjiga poezije „Životni pečati“ Bojana Tasića iz Višegrada i zbirka kratkih priča „Drugi obraz“ Dejana Spasojevića“ iz Zvornika.

Posjetioci ove neobične književne večeri uživali su u multimedijalnom predstavljanju literarnih stvaroca i njihovih književnih ostvarenja gdje su se uživo i na filmskom platnu smjenjivali pjesnička riječ i slika.

„Evidentno je da je poetika Bojana Tasića zasnovana na pomalo melanholičnom tonu koji provejava iz skoro svake strofe uz nedvosmislenu primjesu jasno izraženih patrijarharnih i religioznih stavova“, rekla je za zbirku „Životni pečat“ recezent knjige Miljana Prodan.

Ona je istakla da se ovaj mladi poeta predstavlja kao spona između davno dokučenih istina i njihovog poimanja danas.

„Melanholija je kod većine ljudi pa i mene prirodno stanje duha a poruka knjige je da čovjek sazrijeva ne kroz sreću i zadovoljstva već patnju i bol jer iz toga nastaje pročišćena artikulacija ljubavi“, rekao je Bojan Tasić.

Za knjigu „Drugi obraz“ Dejana Spasojevića recezent Slaviša Pavlović je napisao „ da ima ljidi koji prolazeći kroz život ne obraćaju pažnju na prošlost ma kakva ona bila i prouče je, iskoriste i naprave najbolji mogući korak napred što nije slučaj sa autorom ove knjige“.

„Spasojević se potrudio da iskustva svog života iskoristi u pričama koje oslikavaju i ostavljaju korisne poruke koje predstavljaju dodatnu vrijednost njegovog djela“, napisao je Pavlović.
Spasojević je na predstavljanju rekao da knjigu poklanja svima koji su život proživjeli i žive skučeno u okviru realnog i mogućeg a imali su velike snove koji su uvenuli ili nisu u potpunosti ostvarili.

U ime izdavača knjiga SKPD „Prosvjeta“ iz Zvornika govorio je Radosav Perić.
U programu predstavljanja učestovali su recitatori SŠ „Ivo Andrić“ sa profesoricom Dijanom Inđić.

R.T. FOTO