2519_623084984372386_552413016_n

Više od hiljadu građana je na protestu u Andrićgradu reklo „ne“ istraživanju i eksploataciji nikla u rejonu Vardišta u opštini Višegrad. Na početku protesta, koji je održan na Trgu Nikole Tesle, srpski režiser Emir Kusturica priredio je performans o „niklgradu“ u kojem su građani oboljeli, hodaju sa maskama na licu, sa otvorenim ranama na tijelu…

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vidojko Jović istakao je da nije potrebna eksploatacija nikla, jer će donijeti malu korist, a veliku štetu.

Okupljenim građanima sa područja opštine Višegrad u Republici Srpskoj i Užica u Srbiji, akademik Jović je prenio da nikl u malim količinama može da bude koristan za ljudski organizam, ali da u slučaju eksploatacije i prerade umije da bude veoma neugodan.

Predsjednik Odbora za životnu sredinu Skupštine Srbije Milica Vojić-Marković rekla je da nikl, koji je skup metal, donosi dobit samo onima koji će ga eksploatisati, a građanima bolesti autoimunog sistema, tumore, zagađenu vodu, vazduh i zemljište.

„Lanci ishrane će biti zatrovani. Mi ćemo se boriti sa bolestima i smrću“, istakla je Markovićeva.

Otac Serafim iz manastira Svetog Nikolaja iz Dobrunske Rijeke rekao je da bi istraživanje i eksploatacija nikla imali veoma negativne efekte na prirodu, pravoslavne svetinje i narod koji u njima traži smisao života.

„Čovjek ima dva načina ophođenja prema prirodi i svijetu koji ga okružuje. Jedan je sa ljubavlju, brigom, pažnjom, a drugi egoistični, nasilnički, kada čovjek hoće sve da uništi i potčini sebi“, istakao je otac Serafim.

On je poručio da bi trebalo pokazati malo više blagodarnosti i zahvalnosti prema prirodi, kao daru Božijem, a ne da sa nasiljem pokuša sve uništiti.

Pčelar iz Vardišta Dragić Nešković rekao je da oni ne dižu glas protiv stranke i partije, već protiv odluke Skupštine opštine Višegrad da se dozvoli istraživanje nikla.

„Ne slažemo se da nas buduće generacije proklinju što smo to dozvolili, mislimo da bi ovo bilo katastrofalno i da bi se negativno odrazilo na ljude i prirodu“, poručio je Nešković, te dodao da odbornike nisu birali da se oni „rješavaju naroda“, već da nalaze rješenja.

On je podsjetio da je 60-tih godina, kada je na tom području vršena eksploatacija ove rude, tekle mutne rijeke i da se osjećala zagađenost prirode.

„Da se ovo ponovo uradi bilo bi katastrofalno, jer se praktično žrtvuje jedna oblast. Ne razumijem da se donese jedna takva ishitrena i nerazumna odluka“, istakao je Nešković.

Na današnjem skupu u Višegradu bili su predsjednici opština Topola, Trstenik i Čajetina iz Srbije. Na skupu je govorio odbornik Predrag Maljukan u Skupštini opštine Višegrad.

Skup, koji su obezbjeđivale jake policijske snage, protekao je mirno i dostojanstveno.

Na kraju se povorka iz Andrićgrada prošetala glavnom ulicom kroz Višegrad do mosta Mehmed-paše.

Lokalna vlast u Višegradu podržava inicijativu kompanije „Srbijanikl“ za istraživanje nikla, a argument za to im je investicija od milijardu evra i 5.000 radnih mjesta.

 

SRNA