Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 16. do 22. januara 2013. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta International“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Kao i prethodnih godina, Festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

 

Ovogodišnji, VI po redu festival, biće otvoren gracioznim vatrometom i hologramskom projekcijom obračuna između Emira Kusturice i Brus Vilisa na livadi ispred kuće proslavljenog režisera. Organizatori su najavili mnogo iznenađenja a najveću pažnju za sada privlače specijalni gosti festivala, poznata francuska glumica Odri Totu i svjetska filmska diva Monika Beluči.
U konkurenciji za nagrade takmičiće se 28 filmova iz 18 zemalja: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske. Raznolikost tema i žanrova, njihova aktuelnost, kao i zavidan kvalitet odabranih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje biti uzbudljivo i neizvjesno. Međunarodni žiri, koji čine: izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica žirija), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr. Oleg Jeknić, odabraće i nagraditi najbolje filmove. Nagradu za najbolju kameru Vilko Fila“ ove godine će dodeliti poznati češki kamerman Martin Šec i Svetolik Mića Zajc, proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka. Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2013 će ugostiti i mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta, kao i druge eminentne goste iz oblasti filma. Program festivala upotpunjen je filmskim radionicama a u okviru muzičkih noći festivala gostuju: NEMANjA RADULOVIĆ I DEVILS TRILS (Francuska – Srbija), DEBOUT SUR LE ZINC – STOJEĆI NA ŠANKU (Francuska), DEJAN PETROVIĆ I BIG BEND (Srbija), TRIO BALKANSKE ŽICE (Srbija), RADIO ZASTAVA (Italija) i CHE SUDAKA (Španija).

 

Za detaljnije informacije o festivalu posjetite

http://kustendorf-filmandmusicfestival.org/2013/sr/