Slavna filmska francuska glumica Odri Totu posjetila je danas Andićgrad gdje joj je režiser Emir Kusturica pokazao šta je sve u njemu za godinu i šest mjeseci napravljeno i sa kojim sadržajima grad od kamena raspolaže.

Oni su sa saradnicima popili piće u kafe baru Goya a zatim su gosti iz Francuske u bioskopu Andrićgrada pogledali klratkometražni film Emira Kusturice Naš život koji je jedna od tri priče filma čije je snimanje nastavlja na proljeće a koji će se zvati Ljubav i rat.

U knjižari Ili-ili, gdje su pored knjiga izložena i najpoznatija svjetska vina, Kusturica je gošći pokazao roman Na Drini ćuprija preveden na više jezika a onda joj je na izlazu iz Andrićgrada poklonio umjetničku sliku mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini.

Glumica poznata po ulozi Amelije Pulen u filmu Čudesna sudbina Amelije Pulen, zatim Gabrijel “Koko“ Šanel u filmskom ostvarenju Koko prije Šanel ili Irene u filmu Neprocjenjivo, se zahvalila domaćinu na gostoprimstvu izrazivši divljenje i prema njegovim filmovima i zdanju Andrićgrada.

Odri Totu je specijalni gost filmskog i muzičkog festivala Kustendorf u Drvengradu odakle je i doputovala u Višegrad.

 R.Tasić,  Foto: Andrićgrad