Triler o talačkoj krizi u Iranu, Argo, u režiji Bena Afflecka, neočekivani je pobjednik ovogodišnjeg Zlatnog globusa, koje su vodile komičarke Amy Poehler i Tina Fey.
Affleck je dobio i Zlatni globus za najbolju režiju, a u konkurenciji su bili i Steven Spielberg s Lincolnom, Ang Lee s Pijevim životom, Kathryn Bigelow s Zero Dark Thirty i Quentin Tarantino s Odbjeglim Djangom.

 - Nije mi čak ni važno za što je nagrada, rekao je Affleck. – Kada stave vaše ime kraj imena koje je najavljivačica pročitala, to je nevjerovatan trenutak u vašem životu.

Argo je proglašen i najboljim dramskim filmom. Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju dobio je film ‘Jadnici’, a njegovi glumci Hugh Jackman i Anne Hathaway dobili su Zlatne globuse za najbolju mušku glavnu ulogu i najbolju žensku sporednu ulogu u mjuziklu ili komediji.

Spielbergov ‘Lincoln’ najveći je gubitnik Zlatnih globusa. Od sedam nominacija, osvojio je samo jednu – Daniel Day-Lewis dobio je Globus za najbolju mušku glavnu ulogu u drami.

Globus za najbolju žensku glavnu ulogu u drami dobila je Jessica Chastain, za ulogu agentice CIA-e u potjeri za Osamom Bin Ladenom u filmu ‘Zero Dark Thirty’.

Mlada zvijezda Jennifer Lawrence, koja se proslavila ‘Igrama gladi’, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za ulogu u filmu ‘U dobru i zlu’.

Tarantinov ‘Odbjegli Django’ dobio je samo dva Zlatna globusa – za najbolji scenario, koji je pisao sam Tarantino, te za najbolju sporednu ulogu, koji je odnio Christoph Waltz, potukavši Leonarda Di Capria, koji je bio nominiran u istoj kategoriji za isti film.

Televizijska serija ‘Domovina’ veliki je pobjednik televizijskog dijela nagrada – odnijela je Zlatni globus za najbolju TV dramu, a glavni glumci Daiman Lewis i Claire Danes Globuse za najbolju mušku i žensku ulogu u TV drami.

Disneyjeva ‘Merida hrabra’ osvojila je nagradu za najbolji animirani film, što je već šesti put u sedam godina od uvođenja te kategorije da nagrada odlazi Disneyjevom studiju Pixar.

Nagradu za životno djelo dobila je glumica Jodie Foster, koja je u dirljivom govoru javno priznala da je lezbijka, te se zahvalila svojoj bivšoj životnoj partnerici na prijateljstvu i podršci.

Pobjednici

Najbolji film, drama: Argo

Najbolji glumac u drami: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Najbolja glumica u drami: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

Najbolji film, mjuzikl ili komedija: Jadnici

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji: Hugh Jackman (Jadnici)

Najbolji reditelj: Ben Affleck (Argo)

Najbolji strani film: Ljubav (Austrija)

Najbolji scenario: Quentin Tarantino (Odbjegli Django)

Najbolja sporedna glumica: Anne Hathaway (Jadnici)

Najbolji sporedni glumac: Christoph Waltz (Odbjegli Django)

Najbolja originalna pjesma: Skyfall (Adele)