U Andrićgradu večeras je održano poetsko veče sa pjesnikom Matijom Bećkovićem pod nazivom „Kad budem još mlađi“.

U velikoj sali bioskopa „Ponovo radi bioskop“, Bećković je ljubiteljima poezije govorio svoje poznate poeme „Ćeraćemo se još“, „O svetom Savi“, kao i dijelove iz najnovijiih zbirki pjesama „Kad budem mlađi“ i „Kad budem još mlađi“.

„Ovom poemom pokušao sam da, prikazujući `moderni` jezik sadašnje mlade generacije, ujedno pobrojim i sve njene probleme koji su uzeli maha i čini se da na njih nema odgovora“, rekao je Bećković, komentarišući svoju posljednju knjigu.

Bećković je naglasio da je pokušao da „dođe do riječi“ i da poeziji vrati onu funkciju koju je do sada imala, a to je da se uputi poruka ljudima, odnosno mladima šta je dobro, a šta loše u njihovom savremenom jeziku i komunikaciji.

„Kad se i drugi umetnici pridruže rešavanju pitanja i problema mladih, a ne kao što to čine da odlaze u neki svoj egzil i oazu, i suprostave se `kvarenju` našeg jezičkog blaga, i omladina će se osvestiti od tolikog otuđenja od stvarnosti“, rekao je Bećković.

On je istakao da u vrijeme najveće komunikacije koja je ikada postojala na zemaljskoj kugli ljude savladava najveća usamljenost i otuđenost.

Bećković je rekao da se ljudi „grle“ sa kompjuterima, imaju po stotine prijatelja na društvenim mrežama, a mnoge od njih nikad nisu vidjeli.

Poetskoj večeri u Andrićgradu prisustvovao je i režiser Emir Kusturica.

Bećkovića je slušalo i aplaudiralo mu 300 ljubitelja poezije, a ovakva posjeta jednoj književnoj večeri u Višegradu još nije zabilježena.

(SRNA / Radoje Tasić)