U Ulici „Mlade Bosne“, u Andrićgradu danas će biti otvorena knjižara „Ili, ili“ u kojoj će prostorije imati i Službeni glasnik Srbije, rekla je Srni jedan od urednika u ovoj izdavačkoj kući Gordana Milosavljević Stojanović.

„Naša institucija je most koji povezuje narode i kulturu na ovim prostorima, pa će se u knjižari naći knjige srpskih, hrvatskih, bošnjačkih i drugih autora koje su do sada, zbog različitih carinskih i drugih peripetija, teško stizale do čitalaca širom Balkana“, rekla je Stojanovićeva.

Ona je potvrdila da će se u knjižari, pored izdavačke djelatnosti Službenog glasnika i njegove naučne i stručene literature, moći nabaviti i izdanja drugih izdavačkih kuća iz Beograda.

„Sa futurološkog aspekata je veoma važno da se među narodima bivše Jugoslavije razmjenjuje naučna i stručna literatura“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Službeni glasnik ima 38 prevedenih izdanja iz različitih oblasti, prije svega, društvenih i humanističkih nauka koje su korisne i studentima sa bivših jugoslovenskih prostora.

Službeni glasnik je na književnoj večeri, održanoj sinoć u Domu kulture u okviru Simpozijuma o Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija“, predstavio knjigu „Andrićeva prijateljstva“ autora Radovana Popovića.

Ova izdvačka kuća će, kako je najavljeno, zajedno sa „Čigoja štampom“ iz Beograda izdati foto-monografiju sa nekim, do sada neobjavljenim fotografijama Ive Andrića, a promocija se očekuje iduće godine na književnoj manifestaciji „Višegradska staza“.

(SRNA / Radoje Tasić)